2024. április 20., szombat

E könyv e-könyv

Hózsa Éva – Horváth Futó Hargita: Tanítástaktika. Magyartanárok kézikönyve. E-könyv/E-book, Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Újvidék, 2014

Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék e-könyv kiadványának anyaga dr. Hózsa Éva egyetemi tanár és dr. Horváth Futó Hargita docens gyűjteményéből, tanóra-archívumából származik. A magyar nyelv és irodalom módszertana tantárgy hallgatói – negyedévesek és mesterhallgatók – óratervet, feladatsort készítettek a vizsgaórához, a tananyagot a tanítási órán feldolgozhatták, a kiválasztott didaktikai módszerrel az elképzeléseiket megvalósíthatták.

A kezdő tanárok órákon szerzett tapasztalatait és ötletgazdagságukat a Magyar Tanszék magyartanár-továbbképzésein is bemutathatták egyetemi oktatóik jóvoltából.
Újítás dr. Hózsa Éva és dr. Horváth Futó Hargita e-könyv kiadványa a formáját illetően, hiszen felváltotta a nyomtatott anyagot a számítógépen olvasható Word formátum. Másrészt eddig a vajdasági magyartanárok nem kaptak hazai óravázlatokat ilyen részletes, igényes kidolgozásban, mondhatnám, munkára készen. Hálásak lehetünk a fiatal tanárjelölteknek, hogy megosztották, jóváhagyták a munkájuk közlését. Eddig többnyire csak beszéltünk arról, hogy jó lenne elmenni mások magyarórájára, megosztani az órák segédanyagát, kivitelezési módját. Ez mindig elmaradt, mintha magánügy lenne, de most útmutatót kaptunk ezektől a fiataloktól, hogy érdemes nyilvánosan vállalni a munkafeladatot a közjó érdekében.
Az e-könyvben általános és középiskolai irodalmi és nyelvi anyag feldolgozásához szükséges óravázlatokat olvashatunk, amelyek nem csak a tananyaghoz kötődnek, hanem a szakköri munkához is felhasználhatók vagy a gimnáziumok és a szakiskolák emelt szintű tanóráihoz.
A Kreativitás és kompetencia címszó alatt található Feladattár tesztekből, feladatlapokból áll, a tudás ellenőrzésére szolgál, a javítókulcsot és a pontozást azonban minden felhasználó tanárnak saját kezűleg kell meghatároznia.
Mindig arra tanítottak bennünket, hogy a gyerekeknek át kell adnunk a tudást, az anyanyelv szeretetét, megbecsülését. Nem mindegy, ezt hogyan tesszük és meddig.