2024. április 24., szerda

A régióban Szerbiában a legalacsonyabb a minimálbér

Az alacsony fizetés miatt olyan nagymértékű összefogásra már rég nem került sor, mint a közelmúltban, amikor egyhangúlag követelték a szakszervezetek a minimális órabér megemelését, mivel a régióban Szerbiában a legalacsonyabb a törvény által előírt legkisebb kötelezően kifizetendő összeg. A szakszervezetek a szinte mindennapossá vált áremelkedésekre való tekintettel követelték az illetékesektől azt, hogy a törvény által előirányzott minimális órabért 130 dinárra emeljék, mivel a minimális fizetés Szerbiában már két éve nem változott: húszezer dinár, amely 115 dináros minimális órabért takar.

– A munkaadók által kötelezően kifizetendő minimális összeg a régióban nálunk a legalacsonyabb. Szlovénia és Horvátország már régóta elkerült bennünket, most pedig már Macedónia és Bosznia-Hercegovina is utolérte Szerbiát. Szerintem a választások lezárulásáig sikertelenek lesznek a fizetésemelési próbálkozásaink, mivel a béremelés különféle pénzügyi folyamatokat vonna maga után – nyilatkozta a sajtónak Ranka Savić, a Szabad és Független Szakszervezetek Egyesületének tagja.

A szakszervezeti képviselők követelései azonban sikertelenül jártak, és Savić szakszervezeti képviselőnek lett igaza, mivel a Szociális-gazdasági Tanács legutolsó ülésén a kormány és a munkaadók képviselete egybehangzóan kijelentette, hogy jelen pillanatban az állami költségvetés nem bírná el a minimálbér-emelést.

Dragan Zarubica, a tanács tagja szerint szégyen az, hogy a kormány nem tud eleget tenni a szakszervezetek követeléseinek, és az is, hogy ma szerencsésnek mondható az a munkavállaló, aki egyáltalán meg tudja keresni a minimálbér összegét.

– Minden folyamatosan megdrágul, a kormány tagjai azonban hallani sem akarnak a bérek emeléséről. Szégyenletes dolog az, hogy a költségvetésből fizetnek ki egyeseknek több tízezer dináros bónuszokat, hiteleket, a legszegényebbeknek pedig nem hajlandóak kétezer dinárral növelni bérüket – fejtette ki véleményét a tanács tagja.

Egyesek szerint a minimálbér kérdését már előbb fel kellett volna vetni, mivel Szerbiában ma 400 ezer munkás él ebből az összegből.

Az Összefogás Szakszervezet szerint Szerbiában a normális életviszonyok kialakítására akkor lenne esély, ha a minimális órabér 230 dinár lenne. Szerintük a jelenlegi, 130 dinárra való emelési követelésük is nevetséges, hiszen ez a pénzmennyiség még az átlagos vásárlói kosár árnak negyedét sem képes fedezni.

MINIMÁLBÉR AZ ÓCEÁNON TÚL…

Nem csak Szerbia az egyetlen ország, amelynek problémái akadnak a bérekkel. Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke egy hete rendelte el, hogy a jövő év elejétől a jelenlegi 7 dollár 25 centről 10 dollár 10 centre emeljék fel a szövetségi alkalmazottak minimális órabérét. Az elnök egyúttal sürgette a kongresszust, hogy 2016-tól országos viszonylatban a versenyszférában is ugyanilyen mértékben emelje meg a minimális órabért.

Obama rendelete azonnal port kavart a szuperhatalom pénzügyi és politikai berkeiben. A CBO szerint a 10 dollár 10 centes minimálbér csökkenteni fogja a munkahelyek számát. Ez a mennyiség egy minimális értéktől egymillióig terjedhet, de a hivatal szerint az állások csökkentésének legvalószínűbb nagyságrendje félmillió körüli lehet. Jason Furman, a Fehér Ház gazdasági tanácsadói testületének elnöke független szakértők tanulmányaira hivatkozott, amelyek szerint a munkahelyek száma alig vagy egyáltalán nem csökkenne a béremelés esetén, és a magasabb bérek magasabb termelékenységhez és a munkafegyelem javulásához vezetnek majd.

A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak háromnegyede támogatja a minimálbér-emelés gondolatát.

 …ÉS A SZOMSZÉDBAN

Mekkora a minimálbér Európában? Az interneten található adatok szerint, 2013-ban a legnagyobb minimális órabért Luxemburgban fizették, kicsivel többet mint 11 eurót (11,1042). A magasabb órabért fizető államok között van még Belgium (9,12), Franciaország (9,43) Nagy-Britannia (7,81). A szomszédos Magyarország nem dicsekedhet akkora összeggel, mint a fent említett országok, a 2014 január elsejétől hatályba lépett idevágó törvény értelmében ugyanis a magyarországi minimálbér 101 500 Ft, amely durván átszámolva 320 euróra rúg. Tudvalévő, hogy Szlovéniában relatív magas a minimálbér. Náluk a kötelezően kifizetendő legalacsonyabb órabér 4,42 euró. Bosznia-Hercegovinában ez az összeg 0,91 euró, Horvátországban 2,30, Macedóniában pedig 1,03 euró.

Európa országaiban azonban vannak egészen extrém esetek is. Ukrajnában a minimális órabér 0,67 euró, Moldovában pedig 0,33 euró.