2024. április 24., szerda

Várakozó álláspontban, bizakodóan

Három szenttamási gazdához, Paska Imre virágtermelőhöz, Szabados András gabonatermelőhöz és Móricz Tibor tanyasi gazdálkodóhoz látogatott el pénteken Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Fremond Árpád köztársasági képviselő.

– Függetlenül attól, hogy termelőink a mindennapi megélhetés és a gazdálkodás nehézségeivel küszködnek, az a közös bennük, hogy egyikőjük sem említette, felhagyna tevékenységével. Gazdáink várakozó álláspontban, de bizakodóan várják a körülmények jobbra fordulását – mondta Pásztor István a látogatások utáni észrevételeit összegezve.

– Mindezek azt igazolják, a politizálásban is indokolt és megalapozott a mezőgazdaságot fontos témaként megfogalmazni. A vajdasági emberek jelentős hányada életszerűen érdekelt ebben a tevékenységben, a politikumnak pedig az a dolga, hogy a törvényhozásban, a szabályok kidolgozásában, a piaci pozíciók elnyerésében jelen legyen, és ha teljes mértékben irányítani nem is, de jelentős mértékben befolyásolni tudja a folyamatok alakulását – mondta Pásztor.

– A VMSZ programjában kiérdemelt helyen foglalkozik a mezőgazdasággal, de nem csupán az állami agrártámogatások kifizetésével, hanem a családi gazdálkodók mindennapi gondjaival is. Hozzá kell tenni azt is, hogy agráriumunk szempontjából rendkívül fontos a 2014–2018-as időszak, mivel Szerbia európai uniós felzárkózási folyamatában a legapróbb részletekig górcső alá kerül az ágazat. Az unió részletezi elvárásait, a szerb országvezetőségre pedig a jogszabályok összehangolása vár. Ebben a folyamatban nem mindegy, hogy aktív szereplők vagy csupán szemlélők leszünk – tette hozzá Fremond Árpád.