2024. március 29., péntek

Financial Times: Nagybecskerek a tíz legjobb között

A Financial Times világgazdasági magazin Nagybecskerek városát a tíz legjobb beruházási távlatú európai város („top tíz”) közé sorolta. Ivan Dević a nagybecskereki polgármester beruházásokkal megbízott tanácsadója tegnap közölte, hogy a rangos elismerést március 12-én adják át a francia Cannes-ban. Ez egyúttal bemutatkozási alkalom is lesz a díjazottak számára, amely segít a lehetséges beruházóknak abban, hogy megtalálják a legjobb feltételeket nyújtó színhelyeket.

Mint Ivan Dević mondja, Nagybecskerek rendkívül erős mezőnyben harcolta ki a helyét a legjobb tíz között. Több tíz paramétert osztályozott a bizottság, többek között a beruházási feltételeket és a helyi önkormányzatnak a befektetők iránti viszonyulását. A rangsorolásnak nincs kommerciális jellege, így a városnak nem került egy dinárjába sem a részvétel. Az adatokat és a szükséges magyarázatokat a világhálón juttatták el.

A rangsorolás eredményeit még hivatalosan nem tették közzé, ebből kifolyólag a helyezésből fakadó pozitív következményeket az önkormányzat a későbbiekben fogja megtapasztalni. A helyezés legnagyobb hozadéka, hogy a nagybecskerekiek küldöttsége Cannes-ban háromezer akkreditált újságíró és üzleti körökhöz tartozó személy előtt félórás bemutatót tarthat, ami nyilván nem marad visszhang nélkül a gazdálkodók körében, illetve a további beruházásokat illetően. Ez Dević szerint azt is jelenti, hogy Nagybecskerek felkerül a világ beruházási térképére.

Nagybecskerek tavaly a háromezer város között 48. volt ezen a listán. Ebből kifolyólag a Béga menti városban azt remélik, hogy a következő rangsorolás alkalmával már bekerülnek a három legjobb város közé. Erre meg is van a reális esély, egyrészt, mert a város ipari övezete a kezdetihez képest háromszorosára bővült, másrészt új beruházók is érkeztek, a meglévők pedig bővítették kapacitásaikat.

A város Belgrád felőli kijáratánál levő Délkelet-Écska ipari övezet 120 hektárnyi területen fekszik. Négymillió eurós EU-s támogatásból és egymillió eurós önkormányzati hozzájárulásból építették ki. Lehetőség van az övezet további bővítésére, akár ezer hektáron is elterülhet. A kommunális infrastruktúra szempontjából már ki van építve, és amellett, hogy a Belgrád felé vezető út közelében fekszik, közel van a Béga folyó és az Écska repülőtér is. A beruházók számára az sem mellékes, hogy az ipari övezet nincs messze sem Romániától, sem Magyarországtól. Az ipari övezetben jelenleg nyolc beruházási szerződés valósult meg, a befejező szakaszba jutott a Luvata társaság beruházási terve is, és egy olasz kompánia érkezését várják, amely tízhektáros területen ötvenmillió eurós beruházást szándékozik megvalósítani, ebből kifolyólag hétszáz új munkahely nyílik.