2024. április 19., péntek
XXII. TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK, SZOCSI

Bjørndalen besíelt a történelembe

A norvég sílövő csúcsot jelentő 13. érmét nyerte – Lauryn Williams 10 századdal maradt le az arany betűkről – Sáblíková megvédte, Wüst négynél tart – Francia tripla síakrobatikában

Habár a különösebben látványos és az átlagnál szélesebb körökben népszerű sportágak döntői közül csak egy, a férfi jégkorong szerepelt a műsoron, a téli olimpia az elmúlt 24 órában is számos érdekességgel szolgált. Az ünnepelt a 40 éves norvég sílövő, Ole Einar Bjørndalen lett, az amerikai bobos Lauryn Williams pedig csak egy tizedmásodperccel maradt le attól a dicsőségtől, hogy nevét örökre arany betűkkel írják be az olimpiák történetébe.

Bjørndalen tagja volt a norvég sílövő-vegyesváltónak, amely nagy fölénnyel nyerte meg az aranyérmet a csehek és az olaszok előtt. A norvégnak ez volt a 13. érme a téli olimpiákon, amivel csúcstartó lett, hisz Szocsi előtt sífutó honfitársa, Bjørn Dæhlie 12 éremmel, 8 arannyal és 4 ezüsttel vezette az öröklistát, míg Bjørndalennek az idén nyert 2 arannyal 8 első, 4 második és 1 harmadik helye van.

A női bob versenyében a Myers, Williams amerikai kettős 11 századdal vezetett az utolsó futam előtt, amelyet azonban 21-gyel veszítettek el a címvédő kanadaiak ellen, így 10 századdal a második helyre szorultak. Mindez csupán azért érdekes, mert Lauryn Willimas lehetett volna az első nő, aki aranyérmet nyert a nyári és téli olimpián is. Williams tavalyelőtt Londonban tagja volt ugyanis a győztes amerikai 4×100-as váltónak.

Miután két skandináv válogatott jutott a jégkorongtorna elődöntőjébe, ugyanezt megtette a két észak-amerikai is. Amíg azonban az amerikaiak meglehetősen könnyen verték a cseheket, Kanadának meggyűlt a baja a torna meglepetésével, Lettországgal. Kanada 57 lövést küldött kapura, ám Gudļevskis hálóőr ebből 55-öt bravúrosan hárított. Az eldöntőben Kanada–USA és Svédország–Finnország lesz a párosítás, vagyis a vancouveri elődöntős négyesből három maradt állva, négy éve ugyanis Szlovákia a negyeddöntőben verte a svédeket, végül érem nélkül maradt a kanadaiak, az amerikaiak és a finnek mögött.

Gyorskorcsolyázásban folytatódott a holland fölény, hisz a nők 5000 méteres távján Hollandia két trófeát nyert, amivel a lehető 30-ból már 21 az övéké. A szépséghiba, hogy az aranyat a cseh Martina Sáblíková vitte el, amivel megvédte a vancouveri elsőséget, Ireen Wüst azonban az ezüsttel sem lehet elégedetlen, hisz Szocsiban már négy éremnél tart. Előzőleg volt már egy aranya és két ezüstje.

Izgalmas volt a sífutók klasszikus stílusú csapatversenyének hajrája. A németek vezettek, de a nagy igyekezetben a finn versenyző megakasztotta a németet, aki elesett, és magával rántotta a hóra az orosz vetélytársát is. A finn kihasználta az alkalmat, és nyert, az orosz még bejött másodiknak, a német azonban csak a hetedik helyet szerezte meg. A németek óvtak, aminek azonban nem lett eredménye, és maradt a pályán elért sorrend.

Norvégia nyerte a női sífutó-csapatversenyt, valamint az északi összetett csapatversenyét is. Utóbbiban a győztesek az ugrás után csak a hatodik helyen álltak, de nagyszerűen futottak, és a németeket három tizedmásodperccel előzték meg. Síakrobatikában a férfi cross volt műsoron, amelyben a franciák arattak teljes diadalt. Így a négy holland és egy amerikai triplázást követően hatodszor esett meg Szocsiban, hogy a dobogóra egy nemzet képviselői állhattak fel.

A jégteke zárócsatározásai brit sikerrel indultak, hisz a nők bronzmeccsén Nagy-Britannia szoros csatában győzte le Svájcot.

Sífutás, női klasszikus, csapat: 1. Norvégia 16:04,05, 2. Finnország 16:13,14, 3. Svédország 16:23,82. férfi klasszikus, csapat: 1. Finnország 23:14,89, 2. Oroszország 23:15,86, 3. Svédország 23:30,01. Sílövészet, vegyes váltó: 1. Norvégia 1:09:07,0, 2. Csehország 1:09:49,6, 3. Olaszország 1:10:15,2. Északi összetett, csapat: 1. Norvégia 47:13,5, 2. Németország 47:13,8, 3. Ausztria 47:16,9. Gyorskorcsolyázás, nők, 5000 m: 1. Martina Sáblíková (Csehország) 6:51,54, 2. Ireen Wüst (Hollandia) 6:54,28, 3. Carien Kleibeuker (Hollandia) 6:55,66. Síakrobatika, férfi cross: 1. Jean Frédéric Chapuis (Franciaország), 2. Arnaud Bovolenta (Franciaország), 3. Jonathan Midol (Franciaország). Bob, női kettes: 1. Kanada 3:50,61, 2. USA I. 3:50,71, 3. USA II. 3:51,61. Jégkorong, férfiak, negyeddöntő: USA–Csehország 5:2, Kanada–Lettország 2:1. Jégteke, nők, a 3. helyért: Nagy-Britannia–Svájc 6:5.