2024. április 23., kedd
XXII. TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK, SZOCSI

Dobogós az amerikai–orosz házaspár

A maival kezdve már csak négy versenynap maradt hátra a Szocsiban zajló téli olimpián, azaz elérkeztünk a hajrához. Már nem sok érmet kell kiosztani, egyes pályákon már zárták is a kapukat, és váltakozva folytatódik a címvédések és nagy meglepetések sora. Egy biztos, bármennyire is elfogult az ember az egyik irányban, az oroszok a kezdeti számos hiba és mulasztás ellenére jó olimpiát rendeztek, és ismételten bebizonyosodott, hogy az ötkarikás játékoknak, ha nyári, ha téli, igenis fontos szerepe van sok ember életében.

Érdekes és színvonalas küzdelmek folytak a legutóbbi versenynapon is. Kezdődött azzal, hogy a hollandok negyedszer is tripláztak a gyorskorcsolyázásban. A férfiak 10 kilométeres távján minden a címvédő Sven Kramer körül forgott. Kramer 8500 méternél még új világcsúcsra állt, azután lemaradt, csak ezüstérmes lett, de mint kiderült, övé lett a jubiláris trófea. Hollandia ugyanis ebben a sportágban már 101 érmet nyert a téli olimpiákon, a 100.-at pedig Kramer nyakába akasztották.

Északi összetettben már rég látott norvég dupla volt a végkifejlet, míg a síakrobatika félcső számában három korábbi világbajnok is versenyre kelt, és nem csoda, hogy éppen ők osztották el egymás között az érmeket.

Tegnap reggel a hódeszkások párhuzamos óriás-műlesiklásban álltak rajthoz. Az amerikai és az orosz szurkolók vegyes érzelmekkel kísérték a küzdelmeket, hisz az egykor amerikai sztár Vic Wild már orosz állampolgárként siklott a kapuk között, és nyerte meg új hazájának az aranyat. Vic sikerét Aljona Zavarzina tette teljessé, házaspárról van ugyanis szó, hisz Vic éppen a szemrevaló orosz hölgy miatt költözött az amerikai nyugati partvidékről Oroszországba. Aljona bronzérmes lett a női futamban, tehát Oroszország két érmet nyert, az USA pedig dobogó nélkül maradt.

Az alpesi óriás-műlesiklásban a műfaj legjobbjának számító amerikai Ted Ligety nyert, ami második olimpiai érme, hisz nyolc évvel ezelőtt Torinóban összetettben tudott győzni. Mögötte két francia, Missilier és Pinturault végeztek, míg a nagy esélyesnek tartott osztrák Marcel Hirscher csak a negyedik helyet szerezte meg, s számára marad a remény, hogy az utolsó számban, műlesiklásban majd pótolja a tegnapi mulasztást.

Jégkorongban kedden este kialakult a férfi negyeddöntő párosítása. A legjobb nyolc között nem volt hely a tavalyi vb-n ezüstérmes Svájc és a 2012-es vb-n ugyancsak ezüstérmes Szlovákia számára. Előbbieket óriási meglepetésre a lettek ütötték ki, utóbbiakat pedig a szomszéd csehek. A negyeddöntő akadályát elsőnek a svédek vették, hisz a szoros első két harmad után simán verték a szlovénokat, s az elődöntőben a házigazda oroszokat búcsúztató finnekkel találkoznak.

Jégtekében lejátszották az elődöntőt: az aranyért Kanada és Svédország, a bronzért pedig Svájc és Nagy-Britannia mérkőzhet.

Alpesi sízés, férfiak, óriás-műlesiklás: 1. Ted Ligety (USA) 2:45,29, 2. Steve Missillier (Franciaország) 2:45,77, 3. Alexis Pinturault (Franciaország) 2:45,93. Északi összetett, nagysánc + 10 km: 1. Jörgen Graabak (Norvégia) 23:27,5, 2. Magnus Moan (Norvégia) 23:28,1, 3. Fabian Reissle (Németország) 23:29,1. Síakrobatika, férfiak, félcső: 1. David Wise (USA) 92,00, 2. Mike Riddle (Kanada) 90,60, 3. Kevin Rolland (Franciaország) 88,60. Gyorskorcsolyázás, férfiak, 10 000 m: 1. Jorrit Bergsma (Hollandia) 12:44,45, 2. Sven Kramer (Hollandia) 12:49,02, 3. Bob de Jong (Hollandia) 13:07,19. Hódeszka, férfiak, párhuzamos óriás-műlesiklás: 1. Vic Wild (Oroszország), 2. Nevin Galmarini (Svájc), 3. Žan Košir (Szlovénia), nők, párhuzamos óriás-műlesiklás: 1. Patrizia Kummer (Svájc), 2. Tomoka Takeucsi (Japán), 3. Aljona Zavarzina (Oroszország). Jégkorong, nők, az 5–8. helyért: Finnország–Oroszország 4:0, férfiak, nyolcaddöntő: Oroszország–Norvégia 4:0, Csehország–Szlovákia 5:3, Lettország–Svájc 3:1, negyeddöntő: Svédország–Szlovénia 5:0, Finnország–Oroszország 3:1. Jégteke, női elődöntő: Kanada–Nagy-Britannia 6:4, Svédország–Svájc 7:5.