2024. április 25., csütörtök

Áristom mint ajándék

Majd három évet kapott egy öreg apáca, mert betört egy urántárolóba

Többéves börtönre ítéltek egy 84 éves apácát és két társát az Egyesült Államokban, amiért behatoltak egy nukleáris anyagot tároló létesítmény területére, ahol anyagi kárt okoztak. Megan Rice nővér, valamint a 65 éves Michael Walli és az 54 éves Greg Boertje-Obed 2012-ben a Tennessee állambeli Oak Ridge-ben a nukleáris fegyverek ellen tiltakozva, a védőkerítéseket átvágva jutott el a kormány egyetlen olyan létesítményének a faláig, amelyben fegyvergyártásra alkalmas uránt tárolnak, kezelnek és dolgoznak fel.

Rice 35 hónapot, Walli és Boertje-Obed pedig fejenként több mint öt évet kapott a Knoxville-ben kedden kihirdetett ítélet szerint. A két férfi büntetett előélete miatt kapott az apácáénál súlyosabb penitenciát. A három vádlottat még májusban nyilvánították bűnösnek, és akár 20 évre is ítélhették volna.

„Kérem ne legyen kíméletes velem. Az, hogy életem végéig börtönben maradhatok, a legnagyobb ajándék számomra” – mondta a bírónak az ítélethirdetést megelőzően Rice, aki csak annyit bánt meg, hogy ilyen sokáig várt az akcióval. Kerítések átvágásával, jelszavak felpingálásával, a tároló falának kalapácsolásával és emberi vérrel történő lelocsolásával a három elítélt több mint ezer dollár közvetlen kárt okozott, az Oak Ridge-i létesítmény kényszerű leállása pedig további 8500 dollárnyi veszteséget jelentett. A három elítélt a Transform Now Plowshares elnevezésű békeaktivista csoport tagja volt.