2024. április 20., szombat

Legyünk óvatosak!

Vajdaságban még nincs influenzajárvány – A krónikus betegségekben szenvedőknek ajánlatos az influenza elleni védőoltás

Európa több országában járványméreteket öltött az influenza. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint függetlenül attól, hogy nagy a felső légúti fertőzésben megbetegedettek száma, a tartományban egyelőre nincs náthalázjárvány – közölték az intézetben megtartott tegnapi sajtótájékoztatón.

Dr. Svetlana Ilić járványügyi szakorvos elmondta, az intézetben a 2013/14-es idényben eddig 118 beteget vizsgáltak meg, közülük 14 személynél mutattak ki influenzavírust. A megbetegedettek a 30–64 éves korosztályhoz tartoztak. Az A típusú influenzavírus Újvidék, Belcsény (Beočin), Šid, Pazova és Nagybecskerek községekben jelentkezett.

A belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet adatai szerint Szerbiában regisztrálták az A (H3N2) típusú influenza vírus első áldozatát. A páciens súlyos krónikus betegségben szenvedett, emiatt január és február folyamán kórházi ápolásra kényszerült.

Az influenza lehet könnyű lefolyású betegség, szövődmények nélkül, de komolyra is fordulhat, és ilyenkor a beteg kórházi ápolásra szorul. Bár ritkán, de halálos kimenetelű lehet, ezért nem árt az óvatosság. Az influenza elleni védőoltás a leghatékonyabb módszer a náthaláz ellen, amelyet a polgároknak ajánlatos felvenni influenza idején. Különösen a krónikus szív- és légúti betegségekben, anyagcserezavarokban szenvedőknek, vesebetegeknek, valamint azoknak, akiknek legyengült az immunrendszerük.