2024. április 23., kedd
A TÖRVÉNY BE(NEM)TARTÁSA A GYAKORLATBAN

A kiskorúak, a várandós nők és a kismamák védelmében

A Tartományi Ombudsman Intézményhez több olyan panasz érkezett, amely szerint az egészségügyi intézmények elutasították azokat a nőket, akiknek nem volt lehitelesítve a betegkönyvük, attól függetlenül, hogy a törvény értelmében egészségügyi ellátásra jogosultak. Mint kiderült, némely egészségügyi intézmény nincs értesítve a vonatkozó törvény előírásairól.

A polgári jogvédő hivatal közleményében emlékeztet arra, hogy 2013. november 27-én lépett életbe a kiskorúak, a várandós nők és az egyéves kor alatti gyermeket nevelő anyák egészségügyi védelmére vonatkozó törvény. A szabályzat értelmében a gyermekek 18 éves korukig, a várandós nők és a kismamák a szülés után egy évig – amíg a kisbaba be nem tölti az 1 évet – teljes egészségügyi ellátásra, az egészségbiztosítás által támogatott gyógyszerlista alapján térítésmentes gyógyszerekre, valamint szükség esetén az egészségügyi védelem céljából tett utazás költségeinek megtérítésére jogosultak, függetlenül attól, hogy fizették-e utánuk a járulékokat vagy sem, vagyis hitelesített betegkönyv nélkül is el kell fogadniuk őket.

A tartományi ombudsman szerint a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap fiókintézeteinek lett volna a kötelessége, hogy a törvény életbe lépését követően értesítse az egészségügyi intézményeket a szabályzat rendelkezéseiről.

Az előírások szerint hitelesített betegkönyv helyett a kiskorúak esetében elegendő hiteles okmánynak számít a betegkönyvben szereplő születési dátum, a várandós nőknek a nőgyógyász által kiadott bizonylat, amely bizonyítja a terhességet, valamint a kismamáknak a szülészetről kapott elbocsátólevél, illetve a gyermek anyakönyvi kivonata.

Ez esetben egészségügyi biztosításra jogosultak mindazok, akiknek betegkönyvük, bizonylatuk vagy egészségbiztosítási kártyájuk van. Ez azt jelenti, hogy pl. a várandós nők a terhesség ideje alatt nemcsak a terhességmegtartásra vonatkozó egészségügyi ellátásra jogosultak, hanem egyéb egészségügyi szolgáltatásra is.

A kiskorúaknak, a várandós nőknek és a kismamáknak joguk van betegkönyvet kapni még akkor is, ha ahhoz nincsenek biztosítva a szükséges feltételek.

A Tartományi Ombudsman Intézmény közleményben szólít fel minden ez ügyben érintett polgárt, hogy panaszával forduljon a polgári jogvédő hivatalhoz.