2024. április 20., szombat

Nyelvtudás nélkül nincs állampolgárság

A CMH-irodában tegnap ismét kihelyezett konzuli napot tartottak

Városunkban immár 13. alkalommal fogadták Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának munkatársai az egyszerűsített eljárással való honosítási – állampolgársági – kérelmeket. A konzuli fogadónapokat azzal az elsődleges feladattal szervezik meg, hogy még inkább megkönnyítsék az egyszerűsített honosítási eljárást az érdeklődők számára, és lehetővé tegyék az ügyintézést helyben.

Újvidéken a következő fogadónap májusban esedékes (Fotó: Dávid Csilla)

Újvidéken a következő fogadónap májusban esedékes (Fotó: Dávid Csilla)

Tegnap mintegy 160-an kérelmezték a magyar állampolgárság kedvezményes és egyszerűsített eljárással való felvételét. Az érdeklődőkkel Gara Katalin konzul asszony beszélgetett. – Viszonylag sok kérelmezőnek nem volt megfelelő magyar nyelvtudása, őket arra kértük, hogy gyakoroljanak. A következő fogadónapig, amely nagyjából májusban esedékes Újvidéken, felkészülhetnek. Vajdaság-szerte megfigyelhető jelenség, hogy nagyon sokan magyar nyelvtudás nélkül próbálkoznak, természetesen nekik nem sikerülhet átadni a kérelmet – magyarázta a konzul asszony.

A kihelyezett konzuli napon egyéb ügyeket is intézhetnek, átvehetik útlevelüket, intézhetik az anyakönyvezéssel kapcsolatos eljárást, a konzul és munkatársai átveszik a regisztrációs lapokat. Azokat, akik szeretnének részt venni a magyarországi választásokon, de még nem regisztráltak, emlékeztetik arra, hogy fogytán az idő.

Gara Katalin és csapata hetente két alkalommal fogadja a polgárokat terepen, Vajdaság-szerte utaznak, honlapukon megtalálják látogatásaik pontos időrendjét.