2024. március 29., péntek

Az ukrán kormány puccskísérlettel vádolja az ellenzéket

Puccskísérlettel vádolta az ellenzéket szerdán az ukrán kormány az erőszakba torkolló kijevi tüntetésekkel kapcsolatban.

„Ez nem a demokrácia és nem egy társadalmi szemlélet kifejeződése" - mondta Szerhij Arbuzov kijelölt kormányfő szerdán a kormány ülését megnyitva. „Ez az emberek manipulálása, kísérlet az erőszakos hatalomátvételre" - tette hozzá Arbuzov.
Az UNIAN hírügynökség szerint Arbuzov felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóságok szabadon engedtek mindenkit, akikre vonatkozott az amnesztiatörvény, és már-már úgy tűnt, hogy a tiltakozók megértették a válságból való békés kilábalás fontosságát, elkezdték elhagyni az elfoglalt épületeket.
„Sajnos kedden a radikálisan hangolt demonstrálók rendbontást rendeztek a főváros központjában. Megengedhetetlen lejáratni Ukrajnát a nemzetközi közösség, a külföldi befektetők és a kereskedelmi partnerek szemében. A társadalom fel van háborodva, a problémák civilizált megoldását várta a parlamentben, nem az utcán. Az ukrán polgárok, a hatalom és a nemzetközi közösség is elítéli az erőszakot" - hangoztatta Arbuzov.
Legalább huszonöten meghaltak és több százan megsebesültek Kijev központjában a kormányellenes tüntetők és a rendvédelmi szervek összecsapásaiban.