2024. április 20., szombat

Összefogás a választások után

Két újabb listát adtak át a Köztársasági Választási Bizottságnak – Reformfelügyelet, alkotmány és Koszovó a kampányban

A Köztársasági Választási Bizottság szerda estig 9 választási listát hitelesített, valamint két lista, a Boris Tadić vezette Új Demokrata Párt köré tömörülő koalíció (a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, az Együtt Szerbiáért és Roma Demokratikus Baloldal) és a Sulejman Ugljanin által vezetett Szandzsáki Demokratikus Akciópárt választási listájának hitelesítése folyamatban van.

Elképzelhető, hogy március 17-én mindenki összefog a Szerb Haladó Párt ellen, vélekedett szerdán Aleksandar Vučić, az SZHP elnöke. Fejtegetése szerint a pártok azért várnak a választások másnapjáig, mert bizonytalanok az eredményekben, ha azonban az eredmények úgy alakulnak, hogy egy általános összefogással lesöpörhető az SZHP a porondról, akkor a párt ellenfelei megkísérelhetik megállítani a reformokat és mindent visszaállítani a „régire”.

– Erről a szavazók döntenek majd – mondta Vučić.

Hozzátette, hogy az SZHP nem fél egy ilyen összefogástól, és mindennek ellenére is eltökélten és erőteljesen kiállnak a reformok mellett, nem pedig olyan mesékkel hitegetik a polgárokat, hogy cukorkákkal gyógyítják majd a rákot. Kiemelte, hogy az SZHP legfontosabb célja talpra állítani Szerbia gazdaságát és befektetésbarátabb környezetet teremteni.

– Azt hiszem, sikerülhet elérnünk, hogy Szerbiában jobban lehessen élni. Hiszem, hogy egy élhetőbb országot tudunk teremteni – vélekedett az SZHP elnöke.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Szerbia mikor tud majd kiállni a ritka betegségekben szenvedő gyermekek mellett, hogy azok gyógykezelését ne könyöradományokból kelljen megoldani, Vučić azt felelte, hogy ha az országnak egészséges lesz a gazdasága, akkor az egészségügyi beavatkozások, gyógykezelések többet nem jelentenek majd problémát.

– Addig is nagyobb szolidaritást és nagyobb felelősséget kell felvállalnunk. Azt nem mondhatom, hogy egy hónap múlva minden megoldódik – hangsúlyozta az SZHP elnöke.

Végezetül reményét fejezte ki, hogy a választások után Szerbiának sikerül majd megtartania a politikai stabilitását.

Tomislav Nikolić államfő szerint az elmúlt két évben a külföldiek számára Szerbiában javultak a befektetési feltételek.

– Itt a végső ideje, hogy Szerbiát felelősségteljes emberek vezessék, olyanok, akiknek hosszú távú, nem csak mandátumtól mandátumig terjedő fejlesztési terveik vannak – hangsúlyozta az államfő.

PÁRTONKÍVÜLI REFORMFELÜGYELET

Čedomir Jovanović, az LDP elnöke szerint a reformoktól nem szabad félni, és még kevésbé szabad kompromisszumokat kötni velük kapcsolatban.

– Ha a polgárok változást szeretnének, akkor el kell köszönniük Ivica Dačićtól és koalíciós partnereitől, Jovan Krkobabićtól és Dragan Markovićtól – mondta az LDP elnöke. Kiemelte, hogy elérkezett az ideje, hogy az LDP mutassa meg, hogyan kell a gazdasággal bánni, majd saját magát hozta fel példának.

– A szabadkai Fidelinka vállalatot a tönk széléről hoztam vissza. Ma ötszáz alkalmazottja van a vállalatnak – mondta Jovanović Smederevóban, ahol egy gyárban tartott kampánybeszédet. Szavai szerint Smederevo munkásai egykor sikeresek voltak, de az előző hatalmak hibája miatt mára a keserves élet, a kínlódás, a kilátástalanság jut eszébe róluk az embereknek.

– A munkaügyi törvénnyel ijesztgetnek bennünket. Eljött az idő, hogy kimondjuk, az a jogszabály nem azokat védelmezte, akik dolgoznak, hanem azokat, akik nem – hangsúlyozta az LDP elnöke.

Ivan Andrić, az LDP alelnöke a B92 Mutatóujj (Kažiprst) című műsorában kijelentette, hogy egyetlen koalíciós partnerjelölttől sincsenek elragadtatva, de a pártnak nem az fontos kikkel, hanem hogy min dolgoznak együtt.

– Mindaz, amiről már évek óta beszélünk, szép lassan az állami politika részévé vállt, legyen szó az albánokkal történő párbeszédről vagy az EU-s integrációról – mondta Andrić. Kiemelte, hogy a sikeres reformok érdekében az LDP egy pártokon kívüli reformfelügyeleti testületet hozna létre.

VÉGZETES ALKOTMÁNYMÓDOSÍTÁS

Az ötlet, hogy az alkotmányt igazítsák hozzá Vajdaság statútumához, amely nem törvény, hanem csupán egy törvénynél alacsonyabb rendű aktus, egyenlő az államiság bedöntésével, érvelt Vojislav Koštunica, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke. Véleménye szerint egy, a Koszovóval és Vajdasággal kapcsolatos alkotmánymódosítási népszavazás megsemmisítené Szerbiát mint államot. Hozzátette, hogy az EU veszélybe sodorja Szerbia államiságát, területét és gazdaságát.

– Olyan fejlett fejlesztési tervet készítettünk Szerbia számára, amely azonkívül, hogy a politikai semlegesség miatt teljes egészében a szerb nemzet érdekeit veszi figyelembe, mindenkivel gazdasági együttműködést feltételez. Ezekből pedig Szerbia is profitálna – mondta az SZDP elnöke.

NEM ÁRULJÁK EL KOSZOVÓT

A Szerb Radikális Párt az egyetlen párt, amely úgy döntött, hogy a Naši és az Obraz (Arcvonal) mozgalommal karöltve Koszovóban kezdi meg a választási kampányát, mondta beszédében Nemanja Šarović, az SZRP alelnöke Mitrovicában.

– Ha felvetődik a kérdés, hogy Koszovóban is megtartjuk-e a köztársasági választásokat, mindenki elfordítja a fejét, de mi bebizonyítjuk, hogy számunkra Koszovónál semmi sem fontosabb. Nem fogjuk elárulni Koszovót – mondta a Koszovó is, Oroszország is elnevezésű tüntetésen az SZRP alalenöke.

A tüntetés résztvevői orosz, szerb és Vojislav Šešej arcképével díszített szerb zászlót lengettek, az SZHP alelnökén kívül pedig beszédet mondott még Mladen Obradović, az Obraz mozgalom vezetője, valamint Ivan Ivanović, a Naši képviseletében.

RABLÁS ELLENI ALTERNATÍVA

A Dveri mozgalom Újvidéken kezdte meg a választási kampányát. Boško Obradović, a Dveri listavezetője kijelentette, hogy Szerbiában a legnagyobb rablás a politikai rablás és a mozgalmuk ez ellen jelent alternatívát.

– A Szerbiai Képviselőházban kétszázötven képviselő ül, de közülük egyetlenegy sem képviseli a polgárokat. Ezek a képviselők csak a pártjaik érdekeit képviselik. Mozgalmunk ezért a választási rendszer megváltoztatása mellett fog harcolni – mondta a listavezető. Szavai szerint az Dveri mozgalom és a többi szerbiai párt közötti különbség az, hogy a Dverin kívül mindenki az SZHP előtt hajbókol annak érdekében, hogy a haladók bevegyék őket a hatalomba.