2024. április 25., csütörtök

Izmosodó kuttyogatómozgalom

Az idei versenynaptár szerint minden hétvégén lesz rendezvény – Díjkiosztás a tavalyi idény legsikeresebbjeinek – Az államtitkár elé kerül a kuttyogatás ügye?

A beszámoló végére illik hagyni a csattanót, adott esetben mégis vele kezdjük. Mégpedig azzal, hogy hamarosan az illetékes államtitkár elé fog kerülni a kuttyogatás ügye. Arról az – enyhén fogalmazva – ellentmondásos törvényszakaszról van szó, amely a kuttyogatót halászszerszámnak minősíti, holott köztudottan nem az. Eddig a kuttyogatást kedvelő horgászok azért mondogatták ezt hiába, mert a kis látszám miatt a kórusnak gyenge volt a hangja. Évtizednyivel ezelőtt ugyanis mindössze három ilyen jellegű rendezvényünk volt, ma pedig... Majd utánaszámolunk a végén.

A kuttyogatóliga immár annyira megizmosodott, hogy a nyár folyamán szinte minden hétvégén lesz ilyen jellegű verseny. A tömegesség pedig erőt ad, ezért a liga részvevői úgy határoztak, hogy az illetékes államtitkár elé viszik a kuttyogató szakmai hovatartozásának ügyét. A miniszterek ugyanis gyakran váltakoznak, az államtitkár viszont marad, ezért gyakorlatilag ő a dolgok megmondója. Azt, amit horgászkörökben évek hosszú során át mondogattak, hogy kellene, most valakik felvállalták. Történt a hétvégén Eleméren a Babatovo horgászegyesület szervezésében megtartott ligatalálkozón. De nemcsak ez!

A találkozó ünnepélyes díjátadással kezdődött, melynek során a tavalyi idény összesítettben legsikeresebbjeinek adták át az érmeket és a serlegeket. Az első helyet fölényesen a magyarkanizsai Duško Rakić és a šabaci Branislav Stanković szerezte meg 75 ponttal, őket a zimonyi Boško Kustudić, Petar Srok és cserejátékosként Dušan Božić követi 39 ponttal, harmadikak kétpontos lemaradással a hódmezővásárhelyi Csernák Zoltán és a szegedi Kószó Imre, valamint bécsi cserejátékosuk, Szepesi Béla. A versenysorozat legnagyobb harcsájáért (28 kiló) járó díjat Kószó Imre érdemelte ki.

Tekintettel arra, hogy a kuttyógatóidényt időjárásfüggő volta miatt nem lehet a végtelenségig nyújtani, felmerült a gyanú, hogy a versenynaptár összeállítása során ádáz gyomrozásra kerül majd sor. Nem így történt, ment minden gördülékenyen. Annak ellenére, hogy falunapokkal, évfordulókkal, már meglevő rendezvényekkel, előre rögzített időpontokkal... kellett barátságba hozni.

A kuttyogatókaraván – akárcsak tavaly is – június 14-én indul útjára a magyarországi Szarvasról, és szeptember 14-én a moholi Oláh Ferenc-emlékversennyel fog zárulni. A kuttyogatóliga újonca a sokak szerint legjobb harcsamarasztaló pályával rendelkező tiszatarrósi horgászegyesület. Ugyancsak újdonságnak számít, hogy Törökbecse két külön szervezővel jelenik meg. A helybeli horgászegyesület mellett versenyidőponthoz jutott a rendezvényszervezés nagymestere, Dragan Vukotić Vukota által irányított Tiszakedvelők 63-as Klubja is.

A pontozási rendszert teljesen átdolgozták, a jövőben leginkább a Formula–1-ben alkalmazottra fog hasonlítani, némi tematikus spékeléssel. A győztes csapat 15, a második helyezett 12, a harmadik 10, a negyedik 9..., a tizenkettedik pedig 1 pontot kap. De egy pont jár minden olyan csapatnak is, amely értékelhető zsákmányt mutat fel. Csapatonként három versenyzőt lehet benevezni, akik közül egy tartalék.

Úgyszintén újdonságnak számít, hogy a szervező által állított bíró mellé két vidéki ellenőr is kerül. Már csak azért is, hogy utóbb ne érhesse szó a ház elejét. Ugyancsak ebből a megfontolásból döntötték el, hogy ezentúl semmilyen késés sem engedélyezett, a verseny lefújásáig valamennyi csónaknak meg kell érkeznie a kikötőbe. Döntés született arról is, hogy a korábbi, helyenként alkalmazott gyakorlattól eltérően, kizárólag a méreten felüli harcsákat mérik. Annak ellenére, hogy mérés után úgyis visszaengedik.

Belemagyarázás nélkül ide kívánkozik, hogy a magyarországi versenyzők továbbra is teljes jogú részvevői a szerbiai versenysorozatnak, mint ahogy a két magyarországi verseny is pontszerzési lehetőséget nyújt a szerbiai csapatoknak; de a szerbiai versenyeken elért eredményeket a magyarországi honi bajnokságban nem ismerik el. A nemzetközi kuttyogatóliga eredményére – belső pontozási rendszere miatt – ennek semmilyen hatása nem lesz. Arról alkalomadtán bővebben.

Érdekességként ide kívánkozik – a témamegközelítést merjük ajánlani! –, hogy egyetlen döntésről sem kellett szavazni. Valaki előterjesztette, a részvevők meghányták-vetették, és rábólintottak. Vagy, továbbragozva a témát, más megoldást javasoltak. Amire viszont a többiek bólintottak rá. Így történt akkor is, amikor a liga adminisztrátorának szerkesztőségünket „bólintották ki”.