2024. április 25., csütörtök

Csonoplyán is van tájház

Rajcsányi Jolán és családja Csonoplyán három éve tájházat alapított, ahol a régi idők mesterségeit, fortélyait, tárgyait kívánják megőrizni.

– Egy régi házban alakítottuk ki a tájházat, két szoba és egy konyha látható itt. Régiségekkel töltöttük meg, több mint 1300 tárgyunk van pillanatnyilag, főleg porcelán és textília, slingelés. Ezen belül foglalkozunk kézművességgel, kosárfonással, nemezeléssel. Szövőszékünk is van, mi biztosítjuk az anyagot, én megmutatom, hogyan kell dolgozni, és mindenki szőhet magának szőnyeget, táskát. Nyáron bemutatókat szervezünk, például a tejfeldolgozással kapcsolatosan, ősszel szőlőt lehet préselni, aki elég bátor, jöhet velünk mézet pörgetni. Szeretnénk télen disznótorokat tartani, de ahhoz több ember kell, legalább tíz-tizenöt – mondta Rajcsányi Jolán, a csonoplyai tájház vezetője.

A faluban nem túl nagy az érdeklődés a tájház látogatása iránt, hiszen a helybeliek nagyjából ismerik még a régi mesterségeket, tárgyakat, szerszámokat, így inkább a vidékiek érdeklődnek. Sajnos, Csonolyán is gondot jelent a szálláshelyek hiánya, akár a szomszédos Telecskán, ahol négy múzeum és egy tájház is működik. Az etnoturizmushoz pedig szükség lenne a szálláshelyekre is.

– Voltak érdeklődők, kerékpárosok, de sajnos nem tudtunk nekik szállást biztosítani, így meggondolták magukat. Most azon próbálkozunk, hogy az üres házak tulajdonosait rábeszéljük, hogy regisztrálják őket szálláshelyként. Ki lehetne őket adni a kerékpáros turistáknak, vadászoknak, halászoknak, hiszen sokan jönnek a Csonoplyai-tóra is – mondta Rajcsányi Jolán. A fiatalok nemigen érdeklődnek a tájházi tevékenységek iránt, a kosárfonás azonban annál inkább érdekli őket.

– Most éppen tatarozzuk az épületet, tavaly kaptunk támogatást a várostól, a tetőt javítjuk, mert beázott, és a házhoz építettünk egy teraszt is. Szándékunkban van egy kemence építése is, amelyekben régi süteményeket szeretnénk készíteni – összegzi a terveket Jolán.

A csonoplyai lakosság jól fogadta a tájházat, elkezdték hozni a régi dolgokat, szerb népviseletet, nagyon sok dolgot kapott a tájház. Május 15-én nyitnak, honlapjuk még nincs, egyelőre a Facebookon van jelen a tájház.