2024. április 19., péntek

Cserkészek regöshétvégéje

Temerinben a vajdasági cserkészcsapatok mintegy százkilencven tagja vett részt a régi mesterségek bemutatóján

A temerini Kókai Imre iskolában tartották a Bethlen Gábor Alap támogatásával a Kárpát-medencei cserkészek regöshétvégéjét, amelyen vajdasági cserkészcsapatok vettek részt. A tantermekben régi kismesterségeket mutattak be és próbáltak ki. Volt népdal- és néptáncoktatás, nemezelés, csuhézás, agyagozás, trukkolás, hímzés, tojásfestés, húsvéti ajtókopogtató-készítés, gyöngyözés, fabábukészítés, papírhajtogatás és mindaz, ami régi kultúránkhoz, hagyományainkhoz tartozik.

Kantardžić Ágnes szervező, cserkésztiszt elmondta, hogy mintegy 190 résztvevője van a regöshétvégének, Vajdaság csaknem minden magyarlakta településéről, ahol cserkészcsapatok működnek. Érkeztek Szabadkáról, Csantavérről, Topolyáról, Muzslyáról, Királyhalomról, Kispiacról, Horgosról, Szentmihályról és természetesen Temerinből. A cserkészek zöme már pénteken este megérkezett, kisebbik részük pedig szombaton reggel. A foglalkozások és étkezések mellett volt teázás, filmvetítés, táncház, vasárnap pedig részt vettek a 8.30 órai diákmisén.

A foglalkozások vezetői jórészt helybeliek, de érkeztek Kishegyesről is, olyanok, akik értenek a kézimunkázáshoz, nemezeléshez, agyagozáshoz és más hasznos tevékenységekhez. Az oktatói munkából kivették részüket a régebbi és öreg cserkészek is. Petri Ildikótól, az egyik foglalkozás vezetőjétől megtudtuk, hogy csoportja éppen filcből készít könyvjelzőket. Megtanulják, hogyan kell összevarrni a lapokat, majd ízlés szerint díszíteni. Ildikó a helyi könyvtárban dolgozik, és korábban is részt vett oktatóként regöshétvégeken, most is örömmel tett eleget a felkérésnek.