2024. március 29., péntek

Banja Lukában is tüntettek

A boszniai szerb entitás leszerelt harcosai és elégedetlen polgárok egy csoportja tiltakozott

Leszerelt harcosok és elégedetlen polgárok tüntettek kedden a boszniai szerb entitás fővárosában, Banja Lukában. Boszniai szerb hírportálok szerint a város központjában lévő parkban körülbelül ezren voltak, a megmozduláson többször elhangzott, hogy „megkezdődik a szerb felkelés a lopás és lustaság ellen”.

Egykori harcosok, elégedetlen polgárok, egyetemi hallgatók és nagyszámú polgárjogi aktivista vett részt a megmozduláson. Rendbontásról nem érkezett jelentés.

Duško Vukotić és Aco Prelević két háborús veterán, akik 15-én kezdtek éhségsztrájkba. Vukotić szerint nem igaz, hogy a boszniai Szerb Köztársaságban bármivel is jobb lenne az élet, mint Bosznia-Hercegovina más részein. „Vak kell hogy legyél, hogy ne lásd, milyen nyomorban élnek itt az emberek”, mondta.

Az egybegyűlt leszerelt harcosok fő követelése a boszniai Szerb Köztársaság harcos szövetsége elnökének lemondása. A tiltakozók bejelentették, ha nem teljesítik a követeléseiket, „minden éhes embert az utcára hívnak” szombatra, amikorra újabb tüntetést jelentettek be.

Két héttel ezelőtt Bosznia-Hercegovina bosnyák–horvát föderációja területén törtek ki tüntetések, amelyek tömegesség váltak, több kanton vezetése le is mondott. Akkor azok is néhány elégedetlen tuzlai munkás tiltakozásával kezdődtek.