2024. április 26., péntek

Már 18 halott Kijevben

Lángba és füstbe borult a kijevi Függetlenség tere (Majdan) kedd este azután, hogy a rohamrendőrök észak felől megkezdték a kormányellenes tüntetők kiszorítását a területről. Az ukrajnai tüntetéssorozat kezdete óta ez volt a legvéresebb nap: 18-an haltak meg az összecsapásokban, köztük hét rendőr.

A belügyi egységek egyik vízágyús autója is a tűz martalékává vált, miután a tüntetők benzines palackokkal felgyújtották. Az espreso.tv jelentése szerint a tüntetők felgyújtottak két páncélozott szállító harcjárművet is. Folyamatosan hallatszanak a rendőrségi tömegoszlató hang- és fénygránátok robbanásai.

A demonstrálók azonban fogadkoznak, hogy kitartanak, a színpadon hol az egyház képviselői imádkoznak, hol aktivisták buzdítják a téren lévőket.

Eközben a kijevi kábeltévé-szolgáltatók előzetes figyelmeztetés nélkül leállították az ellenzéki Ötös tévécsatorna sugárzását a fővárosban. Előtte Donyeckben és már vidéki településeken szűnt meg az országos televízió adása. A tévécsatorna folyamatosan közvetített helyszíni felvételeket az összecsapások helyszíneiről, tüntetőket szólaltatott meg, és óránként hírösszefoglalókat adott.

Több forrás jelentette szemtanúkra hivatkozva, hogy a Függetlenség tere szomszédságában, a belügyi egységek ellenőrzése alá vont Európai téren autóbuszok állnak valamilyen különleges egység gépfegyveres, maszkos tagjaival, akiknek az egyenruháján nincs semmiféle jelzés arra vonatkozóan, milyen alakulathoz tartoznak. Egyelőre nem kapcsolódtak be a főtér kiürítésébe, úgy tűnik, hogy parancsra várnak.

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint a keddi összecsapásokban a biztonsági erők hat tagja halt meg, mind lőfegyver okozta sebesüléstől. A zavargásokban 180 rendőr sebesült meg, közülük 159-et kellett kórházba szállítani. Harmincöt rendőr állapota súlyos. Összesen 39 rendőrt lőttek meg.

Vidéken több száz tüntető megrohamozta és elfoglalta Nyugat-Ukrajnában a Lemberg (Lviv) megyei adminisztráció épületét és a rendőrség központját, valamint Ivano-Frankivszkban is az ellenzéki tüntetők elfoglalták a megyei adminisztráció épületét.

Az Egyesült Államokat felháborította a kijevi utcai erőszak és arra sürgeti Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy kezdje újra a párbeszédet az ellenzék vezetőivel - jelentette ki a Fehér Ház szóvivője Washingtonban. „Továbbra is elítéljük az utcai erőszakot és a túlzott erő mindkét fél általi alkalmazását. Az erő nem oldja meg a válságot” - hangoztatta Jay Carney.

Stefan Füle, az Európai Unió bővítési biztosa telefonon arra figyelmeztette Szerhij Arbuzov ügyvezető ukrán miniszterelnököt, hogy súlyos aggodalomra adna okot, ha az ukrán rohamrendőrség lőfegyvert használna a tüntetőkkel szemben - közölte az EU honlapján. „Éppen most beszéltem telefonon az ügyvezető miniszterelnökkel, és azt mondtam neki, hogy a Berkutot kalasnyikovokkal látni súlyos aggodalomra ad okot. Arról biztosított engem, hogy személyesen ő és a hatóságok mindent meg fognak tenni azért, hogy ezek a fegyverek ne szólaljanak meg” - jelentette ki a bővítési biztos, aki az utóbbi hetekben többször is járt Kijevben a válság politikai megoldását sürgetve.

A német kormány szerint az Európai Uniónak meg kell fontolnia a személyre szabott büntetőintézkedéseket a kijevi tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedd esti közleménye szerint „mindazoknak, akik felelősek a kijevi belvárosban vagy Ukrajnában máshol vérontáshoz vezető döntésekért, számolniuk kell azzal, hogy Európának át kell gondolnia a személyi szankciókra vonatkozó eddigi visszafogottságát”. A berlini vezetés mostanáig azt az álláspontot képviselte, hogy a szankciók nem célravezetők.

Egy videó az utcai harcokról – VIGYÁZAT, csak erős idegzetű olvasóinknak!: