2024. március 29., péntek
ĐINĐIĆ GYILKOSSÁG

Vučić: Kivizsgálunk minden új információt

Aleksandar Vučić kormányalelnök nem kívánt megjegyzést fűzni Jelko Kacin azon állításához, hogy Szerbián kívül is léteznek dokumentumok a Zoran Đinđić elleni merénylet hátterével kapcsolatban.

– Függetlenül attól, hogy ki mikor mit állított, a munkánkat el kell végeznünk. Ha bármiféle bűncselekményre utaló gyanú, új dokumentum jelenik meg, kivizsgálunk minden lehetséges információt – mondta Vučić.

Jelko Kacin, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője a Dnevniknek adott interjújában azt állította, úgy értesült, Szerbián kívül is léteznek további dokumentumok a Zoran Đinđić elleni merénylet hátterével kapcsolatban. Szavai szerint az új dokumentumokat fel lehetne használni, amennyiben egy új nyomozást indítanának az ügyben.

– Szerbiának a választ meg kell adnia, mindenekelőtt saját maga miatt, nem pedig az EU kérése miatt – vélekedett Kacin.

A jelentéstevő emlékeztetett arra, hogy az uniós tagság egyik legfontosabb feltétele a jogállamiság, és hogy az érvényre is jusson, minden függőben lévő ügyeket megnyugtató módon kell lezárni. Véleménye szerint tisztázni kell minden nyitott kérdést a biztonsági szolgálat működésével, a szolgálat a szervezett bűnözéshez, valamint a politikához fűződő viszonyával kapcsolatban.