2024. április 23., kedd

A bírósági döntések miatt tiltakoznak

Tiltakozó megmozdulást tartanak a Szabadság téren. Az elégedetlen polgárok így fejezik ki felháborodásukat azért, mert a hazai igazságszolgáltatás kesztyűs kézzel bánik a gyilkosokkal.

A Vukért és Vladislaváért elnevezésű tiltakozás szervezői így szeretnék kinyilvánítani együttérzésüket az elhunytak családjaival.

Kedden az újvidéki bíróság épülete előtt tüntettek az elégedetlen polgárok (Fotó: Ótos András)

Kedden az újvidéki bíróság épülete előtt tüntettek az elégedetlen polgárok (Fotó: Ótos András)

– Az újvidéki polgárok csatlakoznak a nišiek küzdelméhez. Nem engedhetjük meg, hogy a gyilkosok szabadon sétáljanak a város utcáin, ne engedjük meg, hogy a megvesztegetett igazságszolgáltatás engedékeny legyen a gyilkosokkal szemben, és nem utolsósorban, nem szabad megengedni, hogy a jövőben hasonló esetek forduljanak elő.

A Facebook közösségi portálon egy külön oldalt nyitottak, amelyen a szervezők arra hívják fel az újvidékiek figyelmét, hogy minél többen jelenjenek meg a Szabadság téren, mert mindezzel nyomást szeretnének gyakorolni az igazságszolgáltatásra, az oktatási intézményekre és az államra, hogy kezdjenek komoly erőszakellenes akcióba – írja a 021-es rádió hírportálja.

A héten Nišben több ezren gyűltek össze azon a tiltakozáson, amelyet a meggyilkolt egyetemista, Vuk Stojiljković miatt szerveztek. A tiltakozáson megemlítették az újvidéki Marija Cimbal és Vladislava Červenko nevét is, valamint a Contrast diszkótűz áldozatait. Az egybegyűltek akkor felhívást intéztek az ország többi városának polgáraihoz, hogy szombaton délben országszerte tartsanak tiltakozó megmozdulásokat. Eddig annyi biztos, hogy Belgrádban és Újvidéken is megszervezik a tiltakozásokat.