2024. április 19., péntek

Új járművel gazdagodott az egészségház

Az országban elsőként Törökbecsén alakult meg tavaly a palliatív ellátással foglalkozó munkacsoport, amely a terminális állapotú betegek fájdalmának és egyéb tüneteinek az enyhítésére irányuló kezelések feltételeinek a megteremtésével foglalkozott.

A törökbecsei egészségház ez irányú munkáját ezentúl egy új jármű fogja megkönnyíteni, amellyel a palliatív ellátásban részesülő betegeknek nyújtandó szolgáltatások minőségét lehet majd javítani. A Fiat Grande Puntót az egészségügyi minisztérium ajándékozta a törökbecsei egészségháznak a palliatív ellátás terén kifejtett munkájáért.

Dr. Anđelka Korovljev, az egészségház igazgatónője elmondta: a községből két csapat – két orvos és öt ápoló – vett részt az Európai Unió által szervezett képzéseken.

– Azokat a szolgáltatásokat, amelyeket eddig a mentősök nyújtottak, ezentúl a palliatív vagy otthoni ellátást igénylő betegek esetében a választott orvosokkal szeretnénk végeztetni. A terveink szerint egy adatbázis fogja majd segíteni ezeknek a betegeknek a minél jobb ellátását – jelentette ki dr. Anđelka Korovljev.

Az egészségügyi minisztériumnak és az Európai Uniónak A palliatív ellátás fejlesztése Szerbiában elnevezésű projektumával a szerbiai palliatív ellátás átfogó és modern rendszerének a kialakításához kíván támogatást biztosítani az EU. Az Európai Bizottság ajánlása úgy szól: a palliatív ellátást minden súlyos betegnek – még a legszegényebb rétegeknek is – biztosítani kell, a palliatív ellátás ugyanis az egészségügyi támogatás mellett szociális gondozást és pszichológiai segítséget is jelent.

Julia Downing projektumvezető, a palliatív ellátás professzora a projektum céljairól szólva korábban elmondta: a palliatív ellátás a végstádiumban lévő betegek otthoni vagy kórházi orvosi ellátását, a pácienseknek biztosítandó méltóságteljes életkörülményeket, a nekik és családtagjaiknak nyújtott lelki támogatást jelenti.