2024. március 28., csütörtök

A haladók kisméretű kormányt terveznek

Jovanovićnak saját elképzelése van Vajdaság autonómiájáról, Dinkić gyárakat építene, Dačić pedig egyszerűen csak szeretne nyerni

Ivica Dačić kormányfő, a Szerbiai Szocialista Párt köré tömörülő koalíció listavezetője a március 16-ai rendkívüli választásokon pénteken megjegyezte: ismeretesek számára a pártok támogatottságáról szóló aktuális felméréseket, ezek azonban nem befolyásolják különösképpen. A legjobb közvélemény-kutatás a választás, azért száll versenybe, hogy nyerjen, igyekszik minél több szavazatot szerezni, ezenfelül pedig senki és semmi nem érdekli, mondta Dačić. Sajnálatát fejezte ki, hogy kormányfői kötelezettségei miatt nem vehet részt olyan mértékben a kampányban, mint azt szeretné.

– Hiszem, hogy 2000 óta most teljesít majd legjobban az SZSZP. Csak nem gondolják komolyan, hogy Boris Tadić megszerzi majd a szavazatok több mint tíz százalékát, Čedomir Jovanović valamiféle meghatározó erő lesz, Mlađan Dinkić pedig bejut a parlamentbe? Ez nem tündérmese, a Grimm testvérek már régen meghaltak. Az engem támadó ellenzékieknek üzenem, hogy vádjaik nem érdekelnek. Érdekes, vajon miért nem támadják Aleksandar Vučićot? – fogalmazott Dačić.

Nebojša Stefanović, a Szerb Haladó Párt alelnöke megismételte, hogy pártja számára a gazdasági reformok jelentik a prioritást. Fel kell hagyni azzal a gyakorlattal, hogy a helyi befolyásos politikusok miatt bizonyos önkormányzatok aránytalanul több pénzt kapnak, mint mások, emelte ki Stefanović, aki biztos abban, hogy az SZHP képes lesz külföldi beruházókat vonzani az országba. A haladók alelnöke szerint az új kormány akkor hajthatja végre leghatékonyabban a reformokat, ha minél kisebb lesz, azaz ha minél kevesebb minisztériumból áll majd.

Az SZHP azzal a párttal vagy azokkal a pártokkal tudna együttműködni, amely/amelyek hajlandó/hajlandóak felvállalni a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, illetve a gazdasági reformot az európai út folytatásának érdekében. Stefanović szerint valóban megtörténhet, hogy az SZHP szerzi a legtöbb szavazatot a választásokon, az is megtörténhet azonban, hogy a szavazatok száma nem lesz elegendő ahhoz, hogy egyedül alakítson kormányt.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke a szabadkai Yueco RTV-nek nyilatkozva megállapította, hogy a vajdasági autonómiával kapcsolatos eddigi gondolkodás eleve sikertelenségre volt ítélve.

– Az utóbbi 25 évben jelentősen megváltozott Vajdaság etnikai és szociális összetétele, a tartomány mezőgazdasági erőforrásai eltűntek, ezért egy országos átszervezés szükséges. Részben egyetértek a Vajdasági Magyar Szövetséggel, hogy a választási kampányokban mindig feltűnnek azok a pártok, amelyek hirtelen érdeklődést mutatnak a tartomány irányába. Ugyanakkor úgy vélem, hogy a VMSZ és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga egyik legnagyobb tévedése az, hogy nem tanúsítanak megértést, és nem érdekli őket, hogy mi történik a vajdasági autonómia határain túl, Belgrádban. Számomra elképzelhetetlen egy modern és rendezett Szerbiáról álmodozni, és közben megkerülni annak a zűrzavarnak a kérdését, amelyre Vajdaság ítéltetett – nyilatkozta Jovanović.

Nenad Čanak, a VSZL elnöke pedig megindokolta, hogy miért nem kívánt a párt az LDP-vel indulni a választásokon: azért, mert Jovanovićnak korábban volt egy olyan elképzelése, hogy a VSZL-nek az LDP-be kellene olvadnia. Azért választotta az Új Demokrata Pártot és az Együtt Szerbiáért, mert úgy véli, hogy ezekkel a pártokkal tudják a legjobban egy helyre tömöríteni a mostanra megosztott polgári réteget. A Boris Tadić vezette polgári tömörülés olyan emberekből áll fel, akik még soha nem hazudtolták meg elveiket, emelte ki Čanak, majd megismételte: az, hogy Tadićtyal indul a választásokon, még nem jelenti azt, hogy pártja kivonul a Bojan Pajtić vezette tartományi hatalomból.

Slobodan Homen az ÚDP tagja pártját és az aköré tömörülő koalíciót tartja az SZHP legkomolyabb ellenfelének. Az aktuális ellenzék felkészületlen és bizonytalan, véli Homen, majd nyomatékosította, hogy az ÚDP ambíciói nagyok.

Homen megcáfolta, hogy az ÚDP már előre megállapodott volna az SZHP-vel a későbbi együttműködésről. Tomislav Nikolić köztársasági elnök állítása sem igaz, hogy Tadić fogja betölteni a külügyminiszteri tisztséget, tette hozzá Homen, aki egyébként elfogadhatatlannak tartja, hogy nyilatkozataival Nikolić beleavatkozik a kampányba. Az ÚDP köré tömörülő koalíció a gazdaságot, az oktatást, a művelődést és az egészségügyet, vagyis azokat a területeket helyezi kampányának középpontjába, amelyekkel az aktuális kormány nem foglalkozott eleget, magyarázta Homen. A gazdaság terén a szegénység elleni küzdelmet kezelik prioritásként, fejtette ki.

Mlađan Dinkić, a Szerbia Egyesült Régiói listavezetője nem a takarékoskodást tartja a legmegfelelőbb útnak, hanem a mezőgazdaságba való beruházásokat, valamint gyárak építését. A Fejlesztési Alapot fejlesztési bankká kellene átalakítani, hogy az Szerbia-szerte segíthesse a gyárak létesítését, fejtette ki Dinkić a Foodland élelmiszer-ipari létesítményben pénteken. Az ilyen jellegű, regionális feldolgozóüzemek biztonságot nyújtanak a helyi termelőknek, hiszen biztosan el tudják adni a terményt, biztos bevételhez jutnak, Szerbia pedig növeli devizabevételeit, mondta.