2024. április 20., szombat

Kihallgatták a haladók képviselőjét

Dragan Tomićot az Univerzal Bankban történt pénzügyi visszaélésekkel kapcsolatban állították elő

Az Univerzal Bankban történt pénzügyi visszaélések alapos gyanújával csütörtökön kihallgatták Dragan Tomićot (55), a Szerb Haladó Párt parlamenti képviselőjét, a párt végrehajtó bizottságának tagját, aki egyben a bank végrehajtó bizottságának elnöke is volt. Tomićon kívül a rendőrség előállította és kihallgatta még a bank végrehajtó bizottságának további négy tagját. A rendőrség azzal gyanúsítja őket, hogy az Univerzal Bankban betöltött vezető beosztásukat kihasználva szabályellenesen, a bank hitelbizottságának ellenkező véleményezése ellenére fedezet nélküli hiteleket hagytak jóvá.

A Szerbiai Nemzeti Bank január 31-én az Univerzal Banktól a rossz pénzügyi helyzete és fizetésképtelensége miatt megvonta a működési engedélyt, ami után a pénzügyi intézet csődbe jutott. A bank csődbejutása után a sajtó arról cikkezett, hogy Tomić a đabaci Farmakom vállalatnak, az Interkomerc és a Beohemija vállalatnak adott nagyobb összegű fedezet nélküli hitelt.

Nebojša Divjan, a bankban legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező kisebbségi részvényes a pénzintézet működési engedélyének megvonása után azt állította, hogy a fent említett vállalatok és a hozzájuk kapcsolódó cégek voltak a bank legnagyobb adósai, és annak ellenére is jóváhagytak számukra hiteleket, hogy tudták, a cégek problémákkal küzdenek. Divljan szerint az volt a baj, hogy a legnagyobb adósok nyomást gyakoroltak a pénzintézet vezetésére, és elmaradt a Szerbiai Nemzeti Bank megfelelő ellenőrzése is.

Dragan Tomić, az SZHP parlamenti képviselője, a párt főbizottságának tagja és a šabaci helyi szervezet egykori elnöke, tagja a pénzügyi, költségvetési és az állami kiadások ellenőrzésével foglalkozó parlamenti bizottságnak is. Végzettsége szerint jogász, és egykor a šabaci köztársasági közbevételi hivatal igazgatója volt. Parlamenti képviselőként először 2000-ben kapott mandátumot. Ekkor a Szocialista Néppárt – Népi Blokk – Nebojša Pavković tábornok nevezetű frakció alelnöke volt.

VUČIĆ: NEM VÉD MEG A PÁRTKÖNYVECSKE

A hatalom megállította az állami bűnözést, és kivétel nélkül mindenkinek felelnie kell a bűntettéért, hiába van pártkönyvecskéje, nyilatkozta csütörtökön Aleksandar Vučić kormányalelnök, az SZHP elnöke. Hozzátette, hogy az Univerzal Bankon kívül még három pénzintézet – az Agrobank, a Kereskedelmi Bank és a Vajdasági Bank – adott egyes vállalatoknak fedezet nélküli kölcsönöket, majd az oda befolyt összegek különböző számlákra, a többi között pártok számláira jutottak.

– A négy pénzintézet vesztesége több mint egy milliárd euró – mondta Vučić.

Hangsúlyozta, hogy az ügyekbe belekeveredett párttársait is felelősségre vonják majd, és ettől semmilyen ideológia, filozófia vagy pártkönyvecske sem mentheti meg őket.

– Ez lehet, hogy a hatalmon lévőknek rossz, de az államnak biztosan jó. Végső ideje, hogy Szerbia egy egészséges gazdasággal rendelkező normális állammá váljon – szögezte le a kormányalelnök.

Mint megjegyezte, az Univerzal Bank tulajdonképpen a saját részvényeseinek adott fedezet nélküli hitelt – Farmakom, Interkomerc és Beohemija vállalat –, majd ezek a vállalatok csak a törlesztőrészlet egy bizonyos részét fizették ki, tudták ugyanis, hogy bank tönkre fog menni, és abban is biztosak voltak, hogy ha a vállalatok mennek tönkre, akkor az állam vállalja majd magára a kölcsönök visszafizetését.

– A pénz egy részét visszafizették, egy részét zsebre tették, a legnagyobb részéből pedig a korábbi kölcsönöket törlesztették – mondta Vučić.

TOMIĆ ELUTASÍTOTTA A VÁDAKAT

Miljkan Karličić, Dragan Tomić védőügyvédje szerint ügyfele ellen nem fognak nyomozni. Kiemelte, hogy Tomićot nem tartóztatták le, hanem önként jelent meg a rendőrségen, és részletes tanúvallomást tett.

– Egyetlen kérdésre sem tagadta meg a választ, és még a mentelmi jogára sem hivatkozott – mondta az ügyvéd.

Hozzátette, hogy védence elutasította az ellene felhozott vádakat, tanúvallomása pedig jogilag „tökéletes”, az egész ügy pedig csupán választások előtti színjáték.