2024. április 24., szerda

Repülő falat

A 2013-as év legszebb madárfotója

Napilapunk újságíró-fotóriportere, Gergely József újabb fotós elismerésben részesült, a Repülő falat címet viselő felvételét a X. Év legszebb madárfotói 2013 elnevezésű fotópályázat szakmai zsűrije (Zoran Milutinović KM FSS, Aleksandar Milosavljević, Predrag Ristanović) az év legszebb madárfotójává választotta. A második díjat az újvidéki Farkas Géza érdemelte ki, aki a kis kócsagok látványos táncát örökítette meg, a harmadik díjat Gordan Pomorišac kapta egy fiatal nádiposzátát ábrázoló felvételéért. Az első díjas fotóból az alapítvány plakátot készít, a fotós pedig a fakókeselyű-gyűrűzés hivatalos fotósa lesz a festői Uvac folyó kanyonjában kialakított speciális természeti rezervátumban.
A belgrádi Ragadozómadár-védelmi Alapítvány immár tizedik alkalommal hirdette meg a madárfotó-pályázatot, amelyen 21 szerző 146 fotóval vett részt. A pályázatra igen változatos anyagot küldtek be a természetfotósok, a képeken összesen 86 madárfaj életéből örökítettek meg szebbnél szebb pillanatokat, mozgalmas jeleneteket. A pályázat anyagából a szervezők áprilisban kiállítást rendeznek, amelyen a díjazottak mellett még kilenc szerző szerepel: Balog István, Brano Rudić, Čeda Vučković, Grabovac Dávid, Ódri Attila, Roncsák József, Saša Preradović, Szekeres Levente és Vlada Marinković. A felsorolt fotósok listájából kiderül, hogy a vajdasági magyar természetfotósok ezúttal is kiválóan teljesítettek, megállják a helyüket a rangos pályázatokon és megmérettetéseken is.
Munkatársunk, Gergely József az Év legszebb madárfotói pályázat tíz éve alatt immár második alkalommal érdemelte ki az első díjat, ami más fotósnak még nem sikerült. Legutóbb 2007-ben a Vitatkozó bakcsópár című munkáját értékelték a legjobb pályaműnek. Tavaly a tűzben táplálkozó gólyákat bemutató fotójával a második helyen végzett, és a belgrádi kiállítás közönsége erre a fotóra adta a legtöbb szavazatot. A díjnyertes képekből az alapítvány minden évben falinaptárt nyomtat, az eladásából származó bevételt madárvédelmi célokra fordítják.
A belgrádi Ragadozómadár-védelmi Alapítvány idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. A jubileumi év egyik rendezvénye lesz a pályázat anyagából áprilisban Belgrádban megnyíló fotókiállítás, ahol a látogatók is szavazhatnak a kiállított fotókra, de ugyanezt megtehetik az alapítvány Facebook-oldalán is (https://www.facebook.com/pages/Fond-za-za%C5%A1titu-ptica-grabljivica/144149065649063).