2024. április 19., péntek

Belgrád és Pristina közelebb jutott a megegyezéshez

Brüsszelben újra tárgyalóasztalhoz ült Ivica Dačić szerb, Hashim Thaçi koszovói kormányfő és Catherine Ashton. A koszovói szerb községek közösségének létrehozása és az igazságszolgáltatás kérdése szerepelt napirenden. A szerbiai delegációban Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes is részt vett. A tárgyalás után Catherine Ashton kijelentette, hogy a megegyezésben haladást értek el és a két kormányfő a párbeszéd következő fordulóján egyezik meg véglegesen az igazságszolgáltatásról.

– Mindet átfogó tárgyalásban volt részünk, a megmarad kérdések feldolgozás alatt állnak – mondta a főképviselő.

A szerb kormányfő szerint Belgrád és Pristina álláspontjai közelebb kerültek egymáshoz, a megmarad kérdéseket pedig a szakértői csoportok fogják megoldani.

– Mitrovicában egy bíróság lesz és hét község fog hozzá tartozni, a bíróság összetételének pedig tükröznie kell majd a társadalom etnikai összetételét – mondta Ivica Dačić.

Thaçi szerint elvi haladást értek el az igazságszolgáltatással kapcsolatos megegyezésben.

– Miután a szakértői csoportok elvégezték a munkát, újból tárgyalóasztalhoz ülünk – mondta a koszovói kormányfő.

A találkozó előtt a koszovói kormányfő reményének adott hangot, hogy Belgrád és Pristina egyezségre jut az igazságszolgáltatás kérdésével kapcsolatban és a koszovói szerb községek közösségének megalapítása probléma nélkül fog zajlani. Hozzátette, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatos megegyezések mindegyikének tiszteletben kell tartania a koszovói alkotmányt és törvényeket.

– Biztos vagyok abban, hogy a brüsszeli megállapodás végrehajtása a közelgő szerbiai választások ellenére is zavartalan lesz – vélekedett Hashim Thaçi.

A szerb kormányfő kevésbé volt optimista, szerinte Belgrád bemutatta az összes kompromisszumos javaslatát és ennél többet már nem tud tenni.

– Nyilvánvaló, hogy Thaçi a választások előtti időben nem szívesen kötne politikai kompromisszumokat, de ettől függetlenül is kérdéses, hogy egyáltalán kompromisszumra juthatunk-e – vetette fel Dačić.

A szerdai brüsszeli találkozó az idei második tárgyalás és sorban 22. a párbeszéd megkezdése óta. Az előző párbeszédet január 27-én fejezték be és nem sikerült megegyezni az igazságszolgáltatással kapcsolatos kérdésekről.