2024. március 28., csütörtök
VMSZ-KÖZLEMÉNY

„A vajdaságiak felelősséget és következetességet érdemelnek”

– A Vajdasági Magyar Szövetség értetlenül veszi tudomásul azt a színlelt aggódást, amelyről a Liberális Demokrata Párt tartományi bizottsága tett tanúbizonyságot. Egyetértünk az LDP azon megállapításával, hogy a Boris Tadić vezette koalíció Vajdaságot figyelmen kívül hagyó politikát fog folytatni.

Vajdaság polgárai nem felejtették el a volt köztársasági elnök azon mondatát, amelyben kifejti, hogy nem létezhetnek különböző rendszerek Belgrádtól tíz percnyi vonatútra, és azt sem, amikor Boris Tadić 2009. december 14-én elutasította a Tartományi Képviselőház azon ülésére szóló meghívást, amelyen megszavazták a statútumot, holott ugyanabban az időben egy másik vajdasági településen volt.

A Liberális Demokrata Párt tartományi bizottságának azonban azzal is tisztában kell lennie, hogy 2009 végén éppen ezen „Vajdaság-párti” párt képviselői tették lehetővé a Szerbiai Parlamentben az alkotmány- és Vajdaságellenes költségvetés megszavazását. A Vajdasági Magyar Szövetség csak azt kérte akkor a hatalmi koalíciótól, hogy a köztársasági költségvetés az alkotmánnyal összhangban, és Vajdaság érdekeit szem előtt tartva szülessen meg. Akkor viszont az ellenzéki LDP, piaci alkudozás közepette, a szavazás napján biztosította a kvórumot, és ezzel meghiúsította azt, hogy akkor vége szakadjon annak a 2008-tól a mai napig tartó folyamatnak, amely legalább egymilliárd euróval rövidítette meg a vajdasági embereket.

Szerintünk azoknak a pártoknak, amelyeknek csak a választási kampány ideje alatt jut eszükbe Vajdaság, erre a Liberális Demokrata Párt nagyon jó példa, nincsen erkölcsi joguk kritizálni a választási folyamat egyetlen részvevőjét sem, még akkor sem, ha a Boris Tadić–Dušan Petrović–Nenad Čanak „autonomista trióról” van szó.

A vajdaságiak felelősséget és következetességet érdemelnek.

Eljött az önvizsgálat és az igazság ideje! – áll az VMSZ sajtószolgálatának szerda esti közleményében.