2024. március 29., péntek

Egy éve fizetés nélkül

Útzárlat Kraljevóban

A Kraljevói Vagongyár (FVK) sztrájkoló munkásaihoz, akik tegnap lezárták a Kosovo Mitrovica és Raška irányába vezető vasútvonalakat, csatlakozott a helybeli Plastmetal harminc dolgozója is. Nenad Terzić, a vagongyár sztrájkbizottságának elnöke közölte, hogy a munkások mindaddig folytatják az útblokádot, amíg követeléseiket – a 15 visszamaradt havi bér kifizetését, a betegkönyvek hitelesítését és a nyugdíjalapnak a vállalat részéről a szolgálati idő után befizetett járulék elismerését – nem teljesítik.

Terzić szerint hétfőn, a szerb gazdasági minisztériumban lezajlott tárgyaláson „semmi konkrét nem történt, ígéretet kaptunk két minimálbér kifizetésére, ami a gyár munkásainak gyakorlatilag a nullával volna egyenlő, ugyanis már annyira eladósodtak. Ebből igazi haszna valószínűleg csak a bankoknak lesz, amelyek így banki adósságaink törlesztésére használhatják fel a pénzt.”

Slavica Ivanović, a vagongyárhoz csatlakozó Plastmetal egyik dolgozója elmondta a sajtó képviselőinek, hogy vállalatában már 2012 decembere óta nem kaptak fizetést.