2024. március 28., csütörtök

Az alapvető jogokért is meg kell küzdeni

A zombori Fioranoban rossz a vezetőség és a szakszervezet kommunikációja

Noha hivatalosan is igazolt a Calzedonia női fehérneműgyár zombori üzeme, a Fiorano szakszervezetének reprezentativitása, továbbra sincs igazi párbeszéd a cégvezetés és a dolgozók képviselete között, a dolgozóknak pedig alapvető jogaikért is meg kell küzdeniük – nyilatkozták a szakszervezet képviselői a SOinfo.org hírportálnak.

A szakszervezet szerint az alkalmazottak folyamatos stresszhelyzetben dolgoznak, az előállt válságot a vezetőség csupán kis megértési szándékával meg lehetne oldani, ehelyett a menedzsment szükségtelen nyomást gerjeszt, és ezzel leterheli az alkalmazottakat, Komoly és építő jellegű párbeszéd helyett csak halogatja a válaszadást a szakszervezet javaslataira.

A két fél között az egyik legfőbb ütközési pont a munkavédelmi és egészségügyi megbízott kinevezése. Ezt a tisztséget jelenleg egy „külső szolgáltató” látja el, a szakszervezet pedig azt követeli, hogy a megbízott az alkalmazottak köréből kerüljön ki, ne olyan törődjön a dolgozók egészségével, aki csak látogatóba jön a gyárba. A szakszervezet betekintést szeretne nyerni a munkahelyek kockázati elemzésébe, de ezt mindeddig nem tették lehetővé számára. Miként mondják, elképzelhetetlenül nehéz bármit is előremozdítani Zombor legkomolyabb termelő üzemében. Például válasz nélkül maradt a szakszervezetnek a tartósan sérült nők munkahelyének megoldására tett követelése, illetve javaslata, hogy a cég ötévenként tegye lehetővé az alkalmazottak általános egészségügyi vizsgálatát. A szakszervezetnek az ettől egyszerűbb kérdésekben se sikerült dűlőre jutnia a vezetőséggel. Így válasz nélkül maradt a hosszú állómunka miatt a törvényben is javasolt plusz mini pihenő iránti kérelme, illetve azon óhaja, hogy a személyzet dohányzó tagjai számára a menedzsment biztosítson bár még egy padot és néhány hamutálat.

A SOinfo.org értesülései szerint a hét folyamán az olasz Calzedonia kompánia egyik csúcsvezetője tesz látogatást a zombori Fioranoban. A dolgozók kíváncsian várják, elmondhatják-e majd neki panaszaikat.