2024. április 20., szombat

Méltó büntetést a gyilkosoknak!

Az erőszakos bűncselekmények áldozatainak hozzátartozói és az igazságszolgáltatással elégedetlen polgárok egy csoportja tiltakozott kedden az újvidéki bíróság épületénél – Olyan transzparens

Az újvidéki bíróság épülete előtt több tucat polgár tiltakozott. Sokan közülük olyan szülők, rokonok és barátok, aki hozzátartozóikat korábban erőszakos bűncselekmények alkalmával veszítették el, ellenben e bűncselekmények elkövetőinek megbüntetése vitatható módon történt. A tiltakozást az váltotta ki, hogy az illetékes bíróság hétfőn semmissé nyilvánította a Darijan Musić ellen tavaly nyáron kimondott, 35 év börtönbüntetést előirányzó ítéletet – Musićot tavaly azért ítélték el, mert egy limani lakásban agyonverte barátnőjét, Vladislava Červenkót.

A tüntetésen jelen voltak a Cimbal család tagjai is, az ő lányukat is megölték. Elégedetlenek a bírósági eljárás eddigi menetével, pontosabban azzal, hogy a tárgyalás még meg sem kezdődött. Tiltakoztak a Contrast diszkóklubban történt tragédia áldozatainak szülei is.

A Limanon agyonvert lány édesapja elmondta, hogy még nem kapták meg a Fellebbviteli Bíróság döntést, a jogi folyamat vitatható lebonyolítása miatti felindultságában összetépte állampolgársági bizonylatát, lemondva így a szerb államba vetett bizalmáról.

Emlékeztetőül: hétfőn megsemmisítették azt a bírósági ítéletet, amelynek alapján Darijan Musićot 35 éves börtönbüntetésre ítélték. Musić két évvel ezelőtt gyilkolta meg Vladislava Červenko modellt.

Az újvidéki Fellebbviteli Bíróság elfogadta a védőügyvédek panaszait, így újratárgyalják Musić esetét az újvidéki Felsőbb Bíróságon. Az újabb ítélet meghozataláig Musić előzetesben marad – olvasható a Radio 021 hírportálján.

Musić 2012. november 12-én halára verte Vladislava Červenkót. A lány holttestét a lakásában találták meg. Musićot szándékos emberölés miatt 35 évi szabadságvesztésre ítélték. Az elkövető azzal védekezett, hogy nem volt beszámítható, amikor a gyilkosság történt, mert alkoholt és kokaint fogyasztott.

Branko Miladinović, a Contrast diszkóban füstmérgezésben meghalt Tamara apja is elégedetlen a bírósági eljárás menetével, szerinte semmit sem haladt előre, és valószínűtlennek tartja, hogy valaha is születik majd ítélet. Bejelentette, hogy a többi áldozat hozzátartozóival együtt már a jövő héten sokkal tömegesebb tiltakozást fognak szervezni.

A tiltakozás résztvevői szerint Újvidéken, valamint más szerbiai városokban is csupán színjáték-igazságszolgáltatás folyik, a bűnözőket végül mindig felszabadítják, vagy ha nem, akkor jócskán lecsökkentik büntetéseiket. Éghet a bíróságok arca, az erkölcs a béka feneke alá süllyedt – véli Branko Miladinović.

Az egybegyűltek kezében olyan transzparenst is láthattunk, amely a halálbüntetés visszaállítását követeli.