2024. április 26., péntek
A HÉTVÉGE SZTÁRJA

Eden Hazard

Ezúttal nem kellett sokat törnünk az agyunkat azon, hogy kinek is ítéljük oda rovatunk megtisztelő főszerepét, ugyanis a Chelsea belga támadó középpályásának Newcastle elleni mesterhármasa önmagában is kimagasló teljesítmény, ráadásul az általa kiharcolt győzelem vezető pozíciót ért a Premier League-ben.

Haz

Eden Hazard 1991. január 7-én született a belgiumi La Louvière-ben, futballista szülők gyermekeként. Apja, Thierry pályafutása nagy részében félprofi védőként játszott a La Louvière színeiben belga alacsonyabb osztályokban, míg anyja, Carine a belga női élvonalban volt csatár, pályafutását akkor fejezte be, amikor három hónapos terhes volt Edennel. Később mindketten sporttanárként ténykedtek.

Eden Hazard a legidősebb négy fivér közül. Mindhárom öccse labdarúgó, a 20 éves Thorgan a Chelsea játékosa, jelenleg kölcsönben a belga Zulte-Waregemben futballozik, a 18 éves Kylian a White Star Bruxelles labdarúgója, míg a legfiatalabb, Ethan a Tubize akadémiáján nevelkedik. Mindannyian középpályások.

Pályafutását lakhelyükön, a Royal Stade Brainois nevű együttesben kezdte négyévesen. Első edzői megállapították, hogy nagyon tehetséges, egyikük így fogalmazott: „Mindent tudott. Semmit nem taníthattam neki.” Nyolc évig játszott ebben az egyesületben, mígnem a ma másodosztályú Tubize-hoz került, ahol felkeltette a Lille játékosmegfigyelőinek érdeklődését. A klubvezetők hallgattak a megfigyelőkre, és Eden szüleivel ifjúsági szerződést kötöttek. Hazard apja később úgy fogalmazott, hogy a lehető legjobb döntés volt fiát Észak-Franciaországba küldeni: „Nagyon közel maradt az otthonához, és eközben egy olyan struktúrában nevelkedett, ahol fejlődhetett.”

2005-ben csatlakozott a Lille-hez, két évig a csapat sportiskolájának tagja volt, 2007. május 28-án írta alá első profi szerződését a klubbal. A 2007/2008-as idény kezdetén, 16 éves korában az ifjúsági szekcióból átkerült a negyedosztályban szereplő cserecsapathoz, de közben játszott a klub U18-as csapatában is. Ez év november 14-én Claude Puel, a Lille akkori edzője egyes játékosok nemzetközi elfoglaltsága miatt meghívta a Bruges elleni barátságos meccsre, amelyen csereként pályára is lépett. Teljesítménye azt eredményezte, hogy bekerült az együttes 18 fős, Nancy elleni keretébe, és november 24-én csereként bemutatkozott az első osztályban.

A 2008/2009-es idényre az új edző, Rudi Garcia állandósította az első csapat keretében, első gólját is gyorsan megszerezte az Auxerre elleni 3:2-es győzelem során, amivel a klub történetének legfiatalabb gólszerzője lett. Már ebben az idényben kiharcolta az állandó csapattagságot, 30 meccsen 4 gólt szerzett a bajnokságban, a profi labdarúgók uniója az év fiatal játékosának választotta meg, amivel ő lett az első külföldi, aki megkapta ezt az elismerést. A következő szezonban ott folytatta, ahol az előzőben abbahagyta, kihagyhatatlan volt a csapatból, 37 meccsen 5 gólig és 10 gólpasszig jutott, 2010 márciusában a hónap játékosa, az év végén másodjára is az Év Fiatal Játékosa díjjal jutalmazták.

A 2010/2011-es idény álomszerűen alakult Hazard és klubja számára is, 38 meccsen 7 gólig és 11 gólpasszig jutott, márciusban ismét a hónap játékosa lett, idény végén pedig kupagyőzelmet és bajnoki címet ünnepelhetett – nagyban hozzájárult, hogy a Lille 1953/1954 után ismét francia bajnok legyen. Minden idők legfiatalabbjaként megkapta az Év Játékosa díjat is.

2011/2012-ben az együttes ugyan csak a 3. helyen zárta a bajnokságot, de Hazard minden addiginál kimagaslóbb teljesítményt nyújtott: 38 bajnokin 20 gólt szerzett és 22 gólpasszt osztott ki. Addig is sokan érdeklődtek iránta, állítólag az Arsenal, a Manchester United és a Barcelona is szerette volna megszerezni, a francia focilegenda, Zinedine Zidane ajánlotta is klubjának, a Real Madridnak a leigazolását. Hazard azonban végül nem ezen klubok valamelyikébe szerződött, 2012. június 4-én a Chelsea hivatalos honlapján jelentette be, hogy mindenben megegyezett a Lille-lel az ifjú titán leigazolása kapcsán. A hírek szerint a francia együttes 32 millió fontot kapott a játékjogokért.

Megérte megszerezni, első angliai idényében 34 bajnokin 9 gólig és 14 gólpasszig jutott, rögtön állandó csapattag lett. A még mindig csak 23 éves játékos a mostani szezonban tovább javult, 25 bajnokin immár 12 gólnál és 7 gólpassznál jár, sokan Lionel Messihez és Cristiano Ronaldóhoz hasonlítják. Ezzel kapcsolatban nemrégiben José Mourinho, a mostani edzője így fogalmazott: „Továbbra is azt mondom, fejlődnie kell. Nem szabad a fellegekben járnia. Ronaldo és Messi Ronaldo és Messi. Eden Hazard valószínűleg a legjobb fiatal játékos a világon, olyan lábakkal, amelyek az ő szintjükre repíthetik, de adjanak neki időt.”

Technikás, jól cselez, komoly problémaforrás minden védelem számára, fiatal kora ellenére máris 42-szeres belga válogatott, ő az egyik oka annak, hogy Belgiumot az idei foci-vb egyik titkos esélyesének is tartják.

NÉVJEGY

Név: Eden Hazard

Születési idő: 1991. január 7.

Születési hely: La Louvière (Belgium)

Poszt: középpályás, balszélső

Klubjai: Lille (2007–2012), Chelsea (2012–)

Mérkőzések/gólok/gólpasszok: 289/77/90

Válogatott: 42/5/11