2024. április 20., szombat
XXII. TÉLI OLIMPIA, SZOCSI

Prevc révén Szlovénia is éremszerző

A lengyel Kamil Stoch fölényes győzelme – Miklós Edit a legjobb magyar alpesi síző az olimpiák történetében – Belendültek a németek is

Újabb öt éremkomplett talált gazdára Szocsiban, az aranyakat pedig a németek, az oroszok, a lengyelek és a kanadaiak kaparintották meg, azzal, hogy a vasárnap estig érem nélküli németek kettőt is nyertek a legfényesebb medálok közül. Nem történt meglepetés a síugrók normálsáncán, ahol Kamil Stoch révén Lengyelország, Peter Prevc jóvoltából pedig Szlovénia is felkerült az éremlistára, ami tegnap a kora délutáni órákban, a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázás első döntőjében Kínának is sikerült.

Peter Prevc jóvoltából pedig Szlovénia is felkerült az éremlistára (fotó: Beta)

Peter Prevc jóvoltából pedig Szlovénia is felkerült az éremlistára (fotó: Beta)

A szánkózás férfi egyesében a német Felix Koch megvédte a vancouveri aranyat, s mögötte is két jó nevű versenyző, az orosz Albert Demcsenko és a hatodik olimpiáján már hatodik érmét begyűjtő, 40 éves olasz Armin Zöggeler foglaltak helyet.

Az új versenyszámként megtartott műkorcsolyázó-csapatversenyt Oroszország nyerte Kanada és az USA előtt, s ezzel kapcsolatban még csak annyit kell megemlíteni, hogy a 31 éves Jevgenyij Pluscsenko 4. olimpiai érmét nyerte, pénteken pedig kiderül, hogy ezzel a néggyel vagy az ötödik megszerzése után vonul-e sportolói nyugdíjba.

Hiábavalónak bizonyult a találgatás, hogy vajon a svájci Simon Ammann megszerzi-e ötödik olimpiai aranyát, vagy pedig, hogy az osztrák síugrók jobban szerepelnek-e az ötkarikáson, mint a világkupa idei versenyében. Ammann, akárcsak a két osztrák híresség, Gregor Schlierenzauer és Thomas Morgenstert is, jóval várakozáson alul szerepelt, így a tavalyi vb legjobbjai, Stoch, Prevc és a norvég Anders Bardal álltak dobogóra. Stoch saját első ötkarikás érmét nyerte, lengyel síugró pedig legutóbb 1972-ben volt bajnok, amikor Wojciech Fortuna győzött, időközben pedig ez a bravúr még a neves Adam Malysznak sem jött össze, s „csak” három ezüstöt és egy bronzot nyert. Prevc a szlovénok negyedik érmét szerezte, korábban volt csapatban egy-egy ezüst és bronz, egyéniben pedig még jugoszlávként Matjaž Debelak volt harmadik 1988-ban. A négysáncverseny váratlan bajnoka, Thomas Diethart a negyedik helyet szerezte meg.

Az első női alpesi számban a szlovén Tina Maze ugyanúgy járt, mint Ammann vagy Svindal. Egyrészt a jelek szerint tőle is hiába várták, hogy a szerény idény után az ötkarikáson robbantson, másrészt pedig mert, mint a norvég is, pontosan egy tizedmásodperces lemaradással szorult a negyedik helyre. Az összesítettben a címet a német Maria Höfl-Riesch megvédte, a Vancouverben ezüstérmes amerikai Julia Mancuso ezúttal bronzot szerzett, s közéjük az osztrák veterán Nicole Hosp futott be. E számban a magyar Miklós Edit 16. lett, ami a legjobb magyar helyezés alpesi sízésben az olimpiák történetében. Az eddigi csúcsot 1984-ből Kozma Péter tartotta a műlesiklás 18. helyével.

A rövid pályás gyorskorcsolyázás 1500-as döntőjében a négy éve 500 méteren bajnok kanadai Charles Hamelin győzött, míg az ezüstről a kínai Han és az orosz An között a célfotó döntött. A selejtezőben három magyar rajtolt, de Knoch Viktor, Béres Bence és Liu Saolin Sándor is kiesett, csakúgy mint Keszler Andrea is a női 500-as táv selejtezőjében. A legeredményesebbnek a női 3000-es váltó bizonyult, amely a B döntőben még pontszerző helyen végezhet.

Szánkózás, férfi egyes: 1. Felix Koch (Németország) 3:27,526, 2. Albert Demcsenko (Oroszország) 3:28,002, 3. Armin Zöggeler (Olaszország) 3:28,797. Műkorcsolyázás, csapat: 1. Oroszország 75, 2. Kanada 65, 3. USA 60. Síugrás, normálsánc: 1. Kamil Stoch (Lengyelország) 278,0 (105,5+103,5 m), 2. Peter Prevc (Szlovénia) 265,3 (102,5+99 m), 3. Anders Bardal (Norvégia) 264,1 (101,5+98,5 m). Alpesi sízés, női kombináció: 1. Maria Höfl-Riesch (Németország) 2:34,62, 2. Nicole Hosp (Ausztria) 2:35,02, 3. Julia Mancuso (USA) 2:35,15, … 16. Miklós Edit 2:41,61, 21. Berecz Anna 2:48,69. Rövid pályás gyorskorcsolyázás, férfi 1500 m: 1. Charles Hamelin (Kanada), 2. Han Tian-ju (Kína), 3. Viktor An (Oroszország). Jégkorong, nők, A csoport, 2. forduló: USA–Svájc 9:0.