2024. március 28., csütörtök

Felkészültek az Oscar-jelöltek a díjátadóra

Jonah Hill elárulta, hogy már megírta a köszönőbeszédét, Julie Delphy bevallotta, fogalma sincs mit vesz fel, Matthew McConaughey pedig csak Tom Hankset hiányolta az amerikai filmakadémia hivatalos ebédjéről a hollywoodi Beverly Hills Hotelben hétfőn összegyűlt több mint 150 Oscar-jelölt közül.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) évente megrendezi az Oscar-jelölteket ünneplő ebédjét, amelyen vendégül látja mind a 24 díjkategória jelöltjeit a maszkmesterektől az A-listás sztárokig. Az esemény meghívottjait beavatják a díjkiosztó fontos tudnivalóiba, de a rendezvény főként arra nyújt alkalmat, hogy a jelöltek találkozhassanak.
Craig Zadan, az Oscar-gála társproducere szokás szerint jó tanácsokkal látta el a leendő győzteseket: "Kérem, hogy nagyon gyorsan, de tényleg gyorsan menjenek fel a színpadra. Amint elérik a mikrofont, indul az óra és 45 másodperc lesz a beszédre" - hangsúlyozta.
A több órás Oscar-gála csak akkor lehet sikeres, ha minden flottul megy és nincsenek üresjáratok - hallgatták a producer intelmét a szkeptikusan nevetgélő sztárok.
Az ebéd előtt a Mielőtt éjfélt üt az óra forgatókönyvéért jelölt Julie Delphy elárulta, eléggé elveszettnek érzi magát ebben a környezetben, nem szokása órákat tornászni és koplalni, hogy jó formában legyen és valójában még azt sem tudja, mit visel majd az Oscar-ceremónián.
Leonardo DiCaprio az alkalmat megragadva ismét védelmébe vette Martin Scorsese A Wall Street farkasa című brókerfilmjét, amelynek főszereplőjeként kapott esélyt az Oscar-díjra. A színész kijelentette, hogy valójában tanmesének szánták a filmet, amely a pénzvilág 2008-as eseményeit tükrözi. A történetet "egy óriási Hieronymus Bosch-festményhez" hasonlította.
Jonah Hill, akit a produkcióban alakított mellékszerepéért jelöltek az amerikai filmakadémia díjára, elmondta: teljesen megbízik Scorsesében és bármit megtenne, ha kéri, akár a házat is kifestené. Hill bevallotta, hogy készült egy köszönőbeszéddel, nem mintha azt gondolná, hogy tényleg nyerhet, hanem mert nem akar butának tűnni, ha mégis az ő neve lesz a borítékban.
A Blue Jasmine című film főszerepéért jelölt Cate Blanchett "a színpadi és a filmvásznon nyújtott munkája szintéziseként" írta le a Woody Allen-drámában játszott szerepét. Matthew McConaughey, a Mielőtt meghaltam sztárja viszont csalódottságának adott hangot, amiért Tom Hanks (Phillips kapitány) idén nincs a jelöltek között.
Steve McQueen, a 12 év rabszolgaság rendezője arról beszélt, hogy filmje több mint százmillió dolláros jegybevétele ékesen bizonyította: a közönség nem tartja túl durvának, holott néhány kritikus ezt kifogásolta. A film túlnőtt rajta és fontos vitát indított el a témáról - tette hozzá.
A rendezvényen a Mandela című film Ordinary Love című betétdaláért jelölt Bono bejelentette, hogy a gálán is előadja a számot.
A filmvilág legrangosabb díjainak átadását, a 86. Oscar-gálát több mint kétszáz ország televíziója közvetíti a hollywoodi Dolby Színházból március 2-án, vasárnap.