2024. április 18., csütörtök

Vučić: Gazdasági és politikai stabilitást

Milorad Dodik szerint a boszniai zavargások célja a szerb entitás destabilizációja

Az erőszak, a gyújtogatás és a rombolás nem vezet jóra, a politikai riválisok közötti különbségeket pedig a választásokon kell megoldani, jelentette ki hétfőn Aleksandar Vučić kormányalelnök a boszniai Szerb Köztársaság legerősebb pártelnökeivel, Milorad Dodikkal és Mladen Bosićtyal tartott közös sajtótájékoztatóján. A boszniai Szerb Köztársaság legbefolyásosabb pártjainak elnökei a szerb kormányfőhelyettes meghívására érkezetek Belgrádba és a Bosznia-hercegovinai Föderációban történő zavargásokról tárgyaltak.

– Semmi szükség arra, hogy épületek felgyújtásával, erőszakkal és rendőrök megverésével oldjuk meg a politikai problémákat. Szerbia politikai és gazdasági stabilitást kíván a régióban és ennek sorsdöntő jelentősége van – mondta Vučić.

Szavai szerint Szerbia azon ritka országok közé tartozik a régióban, amely az elmúlt másfél évben nem ingott meg. Hozzátette, Szerbiában nem várhatók a Bosznia-hercegovinai Föderációban történtekhez hasonló zavargások.

– Szerbiában bármikor, bárki tüntethet, de csak ha a törvényeket tiszteletben tartja. Szerbiában békességet szavatolunk. Nem fogjuk megengedni a zavargásokat, az erőszakot, a gyújtogatásokat és a másként gondolkodók fizikai megtámadását. Bosznia-Hercegovináról egyetlen rossz szót sem mondok, és jogom sincs mondani. Erre egyedül Milorad Dodiknak van joga – hangsúlyozta Vučić, és hozzátette, hogy a polgárok a választásokon döntik majd el, hogy milyen hatalmat akarnak.

Mint megjegyezte, a rendkívüli választásoktól nem fél, és mindent megtesz annak érdekében, hogy Szerbia elkerülje a Bosznia-hercegovinai Föderációban törtekhez hasonló zavargásokat.

– Szerbia mindent megtesz, hogy elkerüljön bármiféle komolytalanságból és felelőtlenségből fakadó forgatókönyvet és ezt kívánjuk a boszniai Szerb Köztársaság, valamint Bosznia-Hercegovina számára is. Más szóval azt kívánjuk, hogy Boszniai-Hercegovina, amelynek területi integritását Szerbia tiszteletben tartja, kerülje el az erőszakot, az összetűzéseket és a polgárok vagyonának megrongálását – mondta a kormányalelnök.

DODIK: A FÖDERÁCÓ ELVESZÍTETTE A KONTROLLT

A boszniai Szerb Köztársaság minden olyan intézkedést vissza fog utasítani a nemzetközi közösség részéről, amelyek bármiféleképpen ellenkeznek az alkotmánnyal és a bevett gyakorlatokkal, a boszniai zavargások célja pedig többek között a szerb entitás destabilizációja, hangsúlyozta Milorad Dodik, a hatalmon lévő Független Szociáldemokraták Szövetségének elnöke. Szavai szerint a Szarajevóban és a Bosznia-hercegovinai Föderáció egyéb városaiban történő zavargások a föderációs entitás díszfunkciójából fakadnak, a föderációs hatalom elvesztette a kontrollt az események fölött.

– A boszniai Szerb Köztársaságban stabil a helyzet, a föderációban pedig csak ezért vannak zavargások, hogy a szerb entitásban is hasonlóak történjenek, ha pedig ez megtörténne, akkor újból erőteljes nemzetközi jelenlétet igényelnének a problémák megoldására. A Bosznia-hercegovinai Föderációban történő zavargások és káosz arról tanúskodik, hogy Bosznia-Hercegovina nem képes megfelelni a belső kihívásoknak, valamint, hogy működésképtelen a szövetségi köztársaság – vélekedett Dodik.

Hozzátette, a boszniai Szerb Köztársaság meg fogja tiltani a föderációból szervezetten érkező tüntetők belépést a szerb entitásba. Véleménye szerint a föderáció politikusainak tárgyalóasztalhoz kellene ülniük, hogy megvitassák, mit lehetne tenni a hatalmi intézmények működésének biztosítása érdekében.

BOSIĆ: VÁLASZTÁSOKON VÁLTUNK HATALMAT

Mladen Bosić, a boszniai Szerbiai Demokratikus Párt elnöke szerint a boszniai Szerb Köztársaságban mindenki tisztában van azzal, hogy a föderációs entitásban történő zavargások olyan szintre terjedhetne ki, amelyet senki sem szeretne, valamint a szerbiai entitásban az ellenzék nem az utcán, hanem a válaszokon kísérli majd meg megdönteni a hatalmat.

– A föderációban történő zavargások az arab tavaszra hasonlítanak. A boszniai Szerb Köztársaságban senki sem szeretne hasonló erőszakot. Pártunk tisztában van azzal, hogy milyen nehéz a szerb entitásban az élet, hogy mekkora a korrupció, de nem az utcán, hanem a szavazófülkékben próbáljuk majd megdönteni Dodikot – hangsúlyozta Bosić.

Hozzátette, minden arra utal, hogy a zavargásokat a szerb entitásra is kiterjesztenék, ezért mindennél fontosabb, hogy a boszniai Szerb Köztársaság továbbra is politikailag stabil maradjon.