2024. március 29., péntek

Ellenzéki remények

Az Új Párt és az Új Demokrata Párt is saját koalícióját tekinti az SZHP egyetlen valós alternatívájának

Zoran Živković, a március 16-i rendkívüli választásokon a Demokrata Párttal koalícióban induló Új Párt elnöke úgy véli, hogy a szóban forgó választási koalíció az egyetlen valós ellenzék Szerbiában. Živković nem kételkedik benne, hogy a koalíciónak sikerül felülkerekednie az aktuális kormánykoalíciót alkotó pártokon. Az ÚP elnökének fontos, hogy a DP immár hat hónapja nem kínálkozik a Szerb Haladó Pártnak.

– A DP a változás hordozója kíván lenni. Kezdetnek ez nekünk elég. Választási koalíciónk célja, hogy legyőzzük az aktuális hatalmat, ha viszont ez esetleg nem sikerülne, akkor komoly, valós ellenzéki erőként szeretnénk politizálni. A helyzet már most rossz, ha pedig az SZHP-nek a választásokon sikerül megszereznie az abszolút többséget, akkor még rosszabb lesz – nyilatkozta a B92 RTV Kažiprst (Mutatóujj) című műsorában Živković.

Azzal kapcsolatban, hogy korábban még igencsak hevesen támadta nyilatkozataiban Đilast, a DP elnökét, az ÚP első embere kifejtette: azok a személyek, akik a leginkább felelősek a DP rossz politikájáért, az elmúlt napokban szerencsére elhagyták a pártot. A választásokat követően Živković fontosnak tartja az alkotmány módosítását, hogy egyebek mellett a Vajdaság autonómiájával kapcsolatban fennálló visszásságokat is sikerüljön megoldani.

Boris Tadić, a majdan bejegyzendő Új Demokrata Párt elnöke azt szeretné, ha a pártja köré tömörülő koalíció politikája az állampolitika részévé válna. Ez nem azt jelenti, hogy a koalíció minden áron a kormány része kíván lenni, tette hozzá Tadić.

– Jó lenne, ha eredményünk függvényében beléphetnénk a kormánykoalícióba, ugyanakkor arra is felkészültem, hogy ellenzékből politizáljunk. Jelenleg nem jó az ellenzék, de a hatalom is rossz. Meg vagyok róla győződve, hogy választási koalíciónk lesz az egyetlen valós alternatívája mindkét oldalnak, az aktuális hatalomnak és az ellenzéknek is. Koalíciónk minden egyes polgár bizalmáért küzdeni fog, de az is tény, hogy elsősorban azokat kívánjuk megszólítani, akik ezúttal nem kívántak az urnák elé járulni – fogalmazott Tadić.

A Koha ditore pristinai napilap szerint Koszovóban az EBESZ szervezi meg és felügyeli a szerbiai előrehozott választásokat. A lap értesülései szerint a pristinai hatalom ezúttal nem hagyja jóvá, hogy a koszovói szerbek több szavazóhelyen voksolhassanak, ugyanakkor egy központi szavazóhely megnyitásához hozzájárul. Az EBESZ illetékesei tudatták, hogy készen állnak a választások lebonyolítására.

A majdani ÚDP köré tömörülő választási koalíció, amelyet a jelenlegi helyzetállás szerint a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, az Együtt Szerbiáért, a Horvát Független Lista, a Zöld Környezetvédelmi Párt – PO Vajdasági Zöldek és az Együtt Vajdaságért alkot majd, a törvényes határidőn belül biztosan átadja listáját, mondta Tadić, hozzátéve: egyelőre még nyitva tartják kapuikat minden csatlakozni kívánó párt, vagy csoportosulás előtt, hiszen, mint mondják, minél jobb listát kívánnak felkínálni a szavazóknak.

Tadić a folytatásban kitért a vádakra, hogy kilépésével a DP-ből megosztotta a demokraták szavazótáborát: „Ezekkel a vádakkal bizonyos közéleti személyiségek igyekeznek megtéveszteni a polgárokat. Az ellenzék az utóbbi tizenöt hónapban mást sem csinált, csak kedveskedett a hatalomnak. Ezzel maga az ellenzék járult hozzá ahhoz, hogy az embereknek elege lett a választásokból.”

Bár a múlt héten még úgy tűnt, hogy a Sulejman Ugljanin vezette Sandžaki Demokrata Akciópárt is az ÚDP köré tömörülő koalícióval indul a választásokon, Ugljanin hétfőn bejelentette, hogy pártja mégis önállóan állít listát. Az SDA már 23 éve küzd a bosnyák érdekérvényesítésért, a jövőben is ezt kívánja tenni, emelte ki Ugljanin.

Željko Sertić, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy gazdaság szempontjából a választásokat követően minél rövidebb időn belül meg kellene alakítani a kormánykoalíciót, hogy a kormány megfogalmazhassa a szükséges reformokat. A rossz gazdasági körülmények miatt a minisztériumoknak a kampány idejében is dolgozniuk kellene, fűzte hozzá Sertić.

– A kormánynak legkésőbb júniusig konkrét eredményeket és terveket kellene felmutatnia a reformok tekintetében, hogy azok azt követően a köztársasági képviselőház elé kerülhessenek. Amikor reformokról beszélek, akkor nemcsak a munkaügyi, a csődeljárásról és a magánosításról szóló törvényekre gondolok, hanem az államigazgatás és az igazságügy reformjára is – fejtette ki Sertić.

A Munkások és Parasztok Mozgalma pedig az SZHP választási koalíciójához csatlakozik, jelentette be Zoran Dragišić elnök, valamint felszólította az MPM tagságát és támogatóit, hogy a haladók listájára szavazzanak. A 2012-es választásokat követően Aleksandar Vučić bebizonyította, hogy a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet az alapvető reformok egyikeként éli meg, ezért megérdemli a mozgalom és szavazóinak támogatását, emelte ki Dragišić.