2024. április 25., csütörtök

Selaković: Három bírósági döntést ki kell vizsgálni

Az igazságügyi minisztérium kérni fogja annak a három bírósági döntésnek a kivizsgálását, amelyek nemrég közfelháborodást okoztak, jelentette be hétfő este Nikola Selaković, az igazságügyi tárca vezetője. Hozzátette, ezek az ügyek a Mihalj Kertes felszabadításával kapcsolatos ítélet, az újvidéki Contrast diszkó ügye és az újvidéki Vladislava Červenko modell meggyilkolásának ügye, írja a 021-es rádió honlapja.

A Kertes ügyről beszélve az igazságügyi miniszter megjegyezte, hogy az 2010. október 5-én már elévült.

– Felvetődik a kérdés, hogy ki vezette ekkor a szerbiai igazságügyet. Ki volt az elévülés mestere, ha az elévülés után két és fél hónappal hozta csak meg az ítéletet – vetette fel Selaković.

Hozzátette, kivizsgáltatja azt is, hogy miért nem lehet másfél év alatt meghatározni, hogy ki a felelős az újvidéki diszkóban bennégett hat fiatal haláláért.

– A vádirat jogerőre lépése, vagyis 2012. szeptember 28-ika óta 16 hónap telt el. Hogyhogy nem volt képes a bírósági tanács elnöke ennyi idő alatt meghatározni, hogy ki a felelős – kérdezte az igazságügyi miniszter. Kiemeli, az is érthetetlen, hogy miként lehet megszüntetni a Darijan Musić elleni ítéletet, amikor a bűnössége egyetlen pillanatra sem volt megkérdőjelezve.

Mint ismeretes, a Mihalj Kertes elleni eljárást hétfőn elévülésre hivatkozva megszüntették, a Contrast ügyét, amelyben hat fiatal halt meg, kezdik elölről, az újvidéki Fellebbviteli Bíróság pedig hétfőn elfogadta a modellgyilkossággal vádolt Darijan Musić ügyvédjének panaszát, és ezért újabb per kezdődik majd a Legfelsőbb Bíróságon.