2024. április 25., csütörtök

Már bizonyos, hogy költségvetési kiigazításra lesz szükség

A belgrádi székhelyű Gazdasági Intézet munkatársai szerint már most, az év elején bizonyosan tudható, hogy a 2014-es költségvetés belátható időn belül kiigazításra szorul, ugyanis túlméretezték a bevételeket. Ez az ország hitelfinanszírozásában is problémát jelenthet majd, mivel a szóban forgó közgazdászok tudni vélik, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt szabja majd feltételül egy esetleges új hitelszerződés megkötésének, hogy Szerbia 400 millió eurós költségvetési megtakarítást valósítson meg.

– Az IMF-fel kötendő megállapodás megkerülhetetlen fejlődési feltétel Szerbia számára – állapította meg Stojan Stamenković közgazdász, a Makroekonomija gazdasági szaklap legújabb számának keddi bemutatóján.

Stamenković szerint az IMF a rövid távú takarékossági intézkedések bevezetése mellett a hosszú távú költségvetési konszolidációt is feltételül szabja majd, ez pedig megkívánja a nyugdíjrendszer reformját, a közszférában dolgozók számának csökkentését, valamint a közvállalatokban uralkodó áldatlan helyzet orvoslását.

A közgazdász véleménye szerint az IMF azt is követelni fogja, hogy megfelelő módosításokat eszközöljenek a munkatörvényben, hogy a szerb képviselőház elfogadja a új magánosítási és csődtörvényt. Ezen lépések megtétele nélkül – véli a közgazdász – biztosra vehető, hogy csökken a közvetlen külföldi beruházások mértéke, és elmarad a szükséges gazdasági növekedés is, amivel együtt jár majd, hogy nem számíthatunk a foglalkoztatási helyzet javulására sem.