2024. március 29., péntek

Van tér a munkahelybővítésre

Minden második szerbiai vállalat képes volna új munkásokat alkalmazni, amennyiben megfelelő módosításokat eszközölnének a Munka törvénykönyvében, állapította meg a Szabad Választások és Demokrácia Központja (CESID) kutatása, amelyet a tavaly év végén végeztek a Helyi Gazdasági Fejlődés Nemzeti Szövetsége (NALED) és az Egyesült Államok Nemzeti Fejlesztési Ügynöksége (USAID) részére.

Ehhez a munkatörvényből csak azokat az elemeket kellene kiiktatni a NALED megállítása szerint, amelyek leterhelik a gazdaságot, de nem befolyásolják a dolgozók jogait. A CESID 250 munkaadót felölelő kutatása a következő adatokat szolgáltatta: a munkáltatók 19 százaléka úgy nyilatkozott, hogy biztosan foglalkoztatna új munkásokat, további 27 százalék mondta, hogy ez lehetségesnek tartja az ő vállalatában is. A megkérdezettek 8 százaléka jelentette ki, hogy biztosak abban, az új munkatörvény sem ösztönözné őket munkahelybővítésre. Harminckét százalékuk vélte úgy, hogy valószínűleg nem nyitnak új munkahelyet.

A meghatározott idejű munkavállalással kapcsolatban a megkérdezettek 51 százaléka azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem alkalmazza ezt a foglalkoztatási módszert. A válaszadók ötvenkilenc százaléka viszont azért foglalkoztat meghatározott időre munkásokat, mert így lehetőségük nyílik a dolgozók munkatudásának és megbízhatóságának a fölmérésére, mielőtt meghatározatlan időre alkalmaznák őket.