2024. április 25., csütörtök

Kiderülhet, akart-e atomfegyvert Irán

Megállapodás a további lépésekről Teherán és a NAÜ között

Az iráni atomprogram nemzetközi ellenőrzésével kapcsolatos újabb lépésekről állapodott meg Teherán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tegnap kétnapos tárgyalásokat követően.

Ali Hamenei ajatollah türelemre intette a kormány kritikusait (Fotó: Beta/AP)

Ali Hamenei ajatollah türelemre intette a kormány kritikusait (Fotó: Beta/AP)

Az egyezség „hét előzetes gyakorlati lépést” tartalmaz, amelyeket május 15-éig kell végrehajtani. Irán egyebek mellett hozzáférést fog biztosítani a NAÜ ellenőreinek több atomipari létesítményéhez, köztük a szaghandi uránbányához és az ardakáni uránfeldolgozó üzemhez. Emellett Teherán további információkat ad át a NAÜ-nek az araki nehézvizes atomreaktorról, amely nukleáris fegyverekben is felhasználható plutónium előállítására is képes.

A NAÜ vizsgálódásának középpontjában elsősorban annak tisztázása áll, hogy Irán a múltban dolgozott-e nukleáris fegyver előállításán, és ha igen, akkor beszüntette-e már az erre irányuló tevékenységét. Nyugati államok szerint Teherán atomprogramja nukleáris fegyverek kifejlesztésére irányul, de Irán tagadja ezen vádakat, és azt állítja, hogy békés célokra akarja felhasználni az atomenergiát.

A NAÜ közlése szerint az egyik lépés kiterjed az iráni atomprogram „lehetséges katonai dimenzióinak” vizsgálatára is, ami jelentős előrelépés lehet az évtizedes vitában. Ezt illetően Irán kész magyarázatot adni gyújtószerkezetekkel kapcsolatos fejlesztéseiről a nemzetközi szervezetnek.

Ugyanakkor az iráni atomenergetikai hivatal szóvivője az ISNA állami hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy a parcsini katonai létesítmény ellenőrzése nem része a megegyezésnek. Parcsinban a NAÜ gyanúja szerint atomfegyverek gyártásával összefüggő tevékenység folyt a múltban.

A Teheránban folytatott kétnapos egyeztetések alapja egy novemberben a NAÜ és Teherán között kötött megállapodás volt, amely szerint Iránnak jövő keddig hat konkrét gyakorlati lépést kell tennie atomprogramjának átláthatóvá tétele érdekében.

Az iráni atomenergetikai hivatal szerint Teherán mostanra teljesítette novemberi vállalásait. A NAÜ ellenőrei korábban megvizsgálták az araki reaktort és a gacsini uránbányát is.

A NAÜ-vel való egyezkedéssel párhuzamosan Teherán kilenc nap múlva Bécsben ül tárgyalóasztalhoz a Hatok elnevezésű országcsoporttal (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország). A felek még tavaly novemberben Genfben kötöttek ideiglenes egyezményt, amelynek alapján Irán fél évre leállítja nukleáris programját, cserébe a Nyugat enyhít a perzsa országot sújtó gazdasági szankciókon. Február 18-ától egy végleges megállapodás tető alá hozásáról fognak tárgyalni.

Habár a két megállapodás egymástól független, abból a szempontból összekapcsolódnak, hogy a NAÜ-vel való teljes együttműködés a Hatokkal való végleges megállapodás egyik előfeltétele.

Az iráni kormányt ugyanakkor belföldön számos bírálat érte keményvonalas politikusok részéről, amiért békülékeny magatartást tanúsít a Nyugattal szemben. Az ügyben a napokban Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője is megszólalt, aki türelemre intette a kormány kritikusait.

Ennek ellenére tegnap parlamenti képviselők egy csoportja közleményben kelt ki a vezetéssel szemben, amiért az állítólag meghiúsított egy tervezett rakétakísérletet. A 24 képviselő szerint a Haszan Róháni elnök vezette legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács állította le az éves rakétatesztet és megvonta annak költségvetését – számolt be róla az ISNA iráni állami hírügynökség.