2024. április 24., szerda

Belgrádban is tüntettek

Volt, aki a boszniai tüntetőkkel szimpatizált, egy másik csoport Ratko Mladićot éltette

„Szeretet Boszniának”, ez volt az egyik mottója annak a tüntetésnek, amelyet néhány tucat részvevővel tartottak meg Belgrádban a boszniai tüntetőkkel szimpatizálók. „Ma Tuzla, holnap Belgrád” – állt az egyik transzparensen. A kapitalizmus bukása, az emberi sanyarúság voltak a megmozdulás központi motívumai. A szerbiai sajtó beszámolói szerint körülbelül 20 személy egy rendőri védőfal túloldaláról Ratko Mladićot éltette. A Blic jelentése szerint a két tábor tagjai szidták egymást, de fizikai leszámolás nem történt.

A boszniai tüntetőket támogatók rendezvényén elhangzott, a Balkán országai ugyanabban a cipőben járnak, egyformák a problémák. Mint az itt elhangzott kiáltványban áll, a hatalom képviselői ezekben az országokban a félelmükben egyesültek, a tiltakozókat be akarják feketíteni, mert az emberek közös harca a „legrosszabb rémálmuk”. A tüntetők az Európai Unió és a kapitalizmus ellen szólaltak fel.

A kis számú tüntetők között megjelent Nataša Kandić, a Humanitárius Emberjogi Alap vezetője is, aki a Balkánt fenyegető szegénység veszélyére hívta fel a figyelmet.

A tüntetést a legnagyobb közösségi oldalon szervezték, a Támogatás Szerbiából Tuzla népének csoport tagjai.