2024. április 25., csütörtök

MagyarZó Pistike messéi

Mire megkezdődött a téli olimpia, nekem meg a Zacsekpetinek már el is ment a kedvünk a téli örömöktől. Napok óta mást se lehetett látni a tévében, mint méteres hóbuckákat meg elakadt autókat, és közben úgy süvített a jeges Kossava, mintha máris Szibériához tartoznánk.

– Az ilyen ítéletidőben derül ki, Tegyula, hogy ki a legény a gáton – szóla amama a sparhelt mellől. – És az is, hogy ki viseli igazán szívén a sorsunkat. De hiába nézem a híradót, sehogy se tudok rájönni, hogy ki barnult le mostanában?

–Matild, neked megártott a kossava! – jegyzé meg tapintatosan atata. – Mondtam szépen, hogy jobban öltözz fel, amikor a piacra mentél. Hogy jut eszedbe februárban a napozás?

– Nem csak a napon lehet lebarnulni, Tegyula, hanem a kvarcolóban is. Hallottad, hogy mit mondott Vucsics, amikor kimentette azt az albán kisfiút Feketicsnél? Hogy amíg ő önfeláldozóan küzd a hóval és menti a gyerekeket, addig mások kvarcolnak. Csak azt nem tudom, hogy kire gondolt?

– A felét se kell elhinni annak, amit a politikusok mondanak mostanában – világosítá fel őt atata. – Valójában már megkezdődött a választási kampány, és eme bácsfeketehegyi mentőakció is ezt a célt szolgálta. Különben nem kísérték volna el a belgrádi tévések a haladópárti vezetőt, hogy beszámoljanak a drámai akcióról.

– Én csak azon röhögtem, hogy a kimentett gyerkőc véletlenül koszovói albán volt, és ez egyáltalán nem illett bele a forgatókönyvbe – kuncoga a Zacsek. – Még képesek megróni kedvencüket a patrióták, hogy az elakadt sipiknek ment segíteni, ahelyett, hogy a nemzet ügyeit intézné. Lehet, hogy azért is szedték le a világhálóról a szupermen jelenetet meg az erről készült paródiákat.

– Sajnos, a cenzúra az emberek zsigereiben van, és külön utasítás nélkül is védelmezik a pártvezetőt – legyinte atata, és rögtön elmeséle egy régi tanmesét.

A róka éhesen csatangol az erdőben, amikor meglát egy varjút a fán, csőrében egy nagy szelet kenyérrel. Ki akarja csalni tőle:

– Hé, varjú! Azt hallottam, hogy nagyon szép hangod van. Énekelj nekem valamit!

Az okos madár rá se hederít. Erre a ravaszdi új fondorlatot eszel ki, és elújságolja neki, hogy az erdei állatok kongresszusán csodák csodájára az egérkét választották párttitkárnak!

A varjú ettől olyan röhögőgörcsöt kap, hogy nyomban kiesik a kenyér a csőréből.

– Na, varjú, mi ebből a tanulság? Aki kiröhögi a párttitkárt, az elveszti a kenyerét.

Ámde a márciusi választásokon még a párttitkárok is elveszíthetik a kenyerüket! Főleg azok, akik rossz lóra tesznek, és nem jól választják meg szövetségesüket.

– Egyelőre akkora a káosz, hogy senki se tudja megmondani, hogy ki kivel paktál le – bólogata atata. – Nyoma sincs már az ideológiának, mindenki csak azt nézi, hogy közelebb kerüljön a húsos fazékhoz.

– Mondjuk, a Dacsics Ivicának már nem húsra, hanem inkább egy kis diétára lenne szüksége – kotnyeleskede amama. – De ahogy elnézem őket, a többinek se ártana néhány napos egészséges koplalás így, a tél végén.

– Menj már a konyhai szempontjaiddal, Tematild! – idegeskede atata. – Sokkal fontosabb dolgokról van most itt szó, mint a diétázás. Az fog eldőlni, hogy szereznek-e a haladók újabb mandátumot, és akkor még négy évig boldogíthatnak bennünket.

– Engem meg a mi magyar pártjaink közötti széthúzás bosszant – füstölge a Zacsek. – Nem elég, hogy a VMSZ szóba se áll a többiekkel, de azok se képesek összefogni. Hatan hatfelé húznak! Elképzelem az anyósomat, amint ott áll majd tanácstalanul a szavazófülkében, és azt se tudja, hogy kit karikázzon be.

– Hja, Zacsek, ilyen a többpárti demokrácia – inté őt atata. – Igaz, hogy kevesen vagyunk, de köztünk is lehetnek különbségek. Maga például a sörre esküszik, én meg inkább a bort szeretem. Azért még nem kell utálnunk egymást.

– Egymást nem, csak azokat a politikusokat, akik bort isznak, és vizet prédikálnak. És közben hazugságokkal szédítik a jónépet.

A pap így szól a hívekhez:

– Jövő héten a hazugságról fogok prédikálni nektek. Hogy megértsétek, miről is van szó, olvassátok el Márk evangéliumának 17. részét.

A következő vasárnap a szószékre lépve megkérdezi a híveket, hányan olvasták el? Erre az összes hívő felemeli a kezét.

– Csak hogy tudjátok: Márk evangéliuma csak 16 részből áll – mondja a pap ravasz mosollyal az arcán. – Akkor most beszéljünk a hazugságról!

PISTIKE, önfeláldozó mentő és széthúzó demokrata