2024. április 19., péntek

Traktorral vitték a betegeket a kórházba

Zentagunarasról a szántásokon keresztül jutottak be a betegek a dialízisre – Versecen 168 kilométer óránkénti sebességgel fújt a szél

Egy héttel ezelőtt szinte az egész tartományban rendkívüli helyzet volt. A hatalmas erejű szél háztetőket bontott meg, cserepeket sodort le, és hatalmas torlaszokat emelt. Péntektől keddig tartott a küzdelem. Akik a hóban rekedtek, azokat kimentették, a határon várakozó kamionosok is elindulhattak úti céljuk felé, és az orkán erejű szél is megszelídült, majd elállt. Az emberi lelkekben és az emberi javakon is nyomott hagyott a rendkívüli hétvége.

PUSZTÍTÓ SZÉL

Versecen a hétvégén rekord erejű szélt fújt. A Kossava 168 kilométer/órás sebességgel süvített, ez egyben a legmagasabb érték, amelyet valaha a városban mértek.

Nem csak az erős szél volt az egyetlen dolog, amely a városban gondot okozott. Erős Mihály verseci esperes lapunk újságírójának elmondta, hogy az erős szél megrongálta a hegyen lévő kápolna bádogtetejét, valamint a pravoszláv székesegyház tetejéről cserepeket hordott le. Ugyanakkor a rossz útviszonyok azt sem engedték meg, hogy misézzen a környező kisebb településeken. Krizbai Hajnaka nyugalmazott tanítónő mesélte, hogy úgy hallatszott a hatalmas erejű szél tombolása, mintha tankok vonultak volna az utcákon. A házakról cserepeket sodort le a szél, a városközpontban lévő 200 éves parkban pedig fákat tépett ki tövestül.

– Mi már megszoktuk a szelet, hiszen olyan helyen élünk, ahol az év 365 napjából 300 napon szeles az idő, ám ilyen hatalmas erejű szélviharra még eddig nem volt példa. – mondta Hajnalka.

Egyébként utoljára 1979-ben mértek ehhez hasonló erejű szelet a városban, akkor 150 km/h erősséggel fújt, pontosan azonban nem tudni, hiszen akkor a készülékek a fentebb említett értéknél nagyobb gyorsaságot nem voltak képesek mérni. Az erős szelek már néhány évvel ezelőtt is komoly gondokat okoztak Versecen, amikor is az erős széllökések kiszakították az aszfaltból a lebetonozott horgonyokat, és felfordítottak egy mezőgazdasági repülőgépet.

Az orkán erejű szél nem csak Versecen, hanem Nagybecskereken és Muzslyán is hatalmas pusztítást végzett.

Sziveri István muzslyai lakos is meghökkent a tomboló elemek munkája láttán.

– Vasárnap reggel, ébredés után, felhúztam a redőnyt, és amit láttam, az több volt, mint ijesztő. A hatalmas erejű szél kiszakította az ablakom előtt lévő terasz korlátját a falból. A három méter hosszú korlát bedőlt, a hozzáerősített antennarúd pedig kettőbe törte. El sem hittem volna, hogy a szél kiszakíthat a falból egy fémmel odaerősített korlátot... Még az a szerencse, hogy nem kifelé esett a korlát, mert ha az alsó teraszra esik, még nagyobb kárt okozott volna.

István szombaton indult haza Újvidékről, elmondása szerint akkor még nem volt annyira komoly a helyzet.

– A buszra két órát vártam az újvidéki állomáson, maga az út Nagybecskerekig pedig másfél óráig tartott a szokásos negyven perc helyett. Szombat délelőtt még nem volt olyan nagy tumultus, az erős hófúvás miatt haladt lassan a busz, nem pedig fennakadások vagy hótorlaszok miatt. Mindössze egy felfordult teherautót láttam, amikor hazafelé tartottam. Hétfőn pedig, amikor jöttem vissza Újvidékre, az utak már többnyire járhatóak voltak, viszont a pokoli időjárás nyoma még látható volt, a szél ugyanis kidöntött egy hatalmas reklámoszlopot.

RENDKÍVÜLI HELYZET BÁNÁTBAN IS

Pancsovát már pénteken lehetett megközelíteni – állt a Vojvodinaput Rt. útkarbantartó vállalat közleményében. A többi forrás is arról számolt be, hogy a helyzet hasonló volt ebben a térségben is, mint Bácsfeketehegy, Szabadka és Topolya környékén. Kovačica és Pancsova, valamint Torontálvásárhely településeken is eltorlaszolta a hó az utakat, amelyeket az illetékesek hiába takarítottak, a folyamatos szél miatt munkájuknak gyakorlatilag egy óra leforgása alatt nyoma sem maradt. Nagybecskerek községében kedden szüntették meg a rendkívüli helyzetet. A rendőrség adatai szerint a város területén a hóban rekedt járművek közül négyet kifosztottak. Az eddig ismeretlen tettesek akkumulátorokat, kerekeket, kőolajat, hóláncot, elsősegély-csomagot és egy CD-lejátszót loptak el. A hét elején 89 bánáti iskolában nem volt tanítás, az óvodák is zárva tartottak.

Vasárnap az említett községben az Óécska-Perlasz és Elemér felé a Nagybecskerek-Melence szakasz egyáltalán nem, a Nagybecskerek-Szentmihály és az Écska-Zsigmondfalva útszakasz pedig csak időnként volt járható. A szél helyenként 2 méteresnél is magasabb torlaszokat emelt. Óécskánál az elakadt járművekből a hadsereg segítségével menekítették ki az utasokat.

A pokoli hétvége után a Szerbiai Autósok Szövetsége (AMSS) még mindig arra figyelmeztette a polgárokat, hogy csak akkor kelljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van. Kedden, a napos és enyhe idő ellenére Dél-Bánátban még több útvonal volt járhatatlan (Kovačica –Uzdin, Baranda – Opovo, Samoš – Dobrica).

JÁRHATATLAN UTAK

Az időjárás Torontálvásárhelyet sem kímélte, habár a helyzet nem volt annyira katasztrofális, mint Vajdaság más területein. Horti Tamás egyetemista lapunknak arról számolt be, hogy komoly baj nem történt viszont a hó és a szél ott is megtette a magáét.

– A hétvégét otthon töltöttem. Csak két alkalommal mozdultam ki a házból edzésre. Gépkocsival lehetetlen volt közlekedni az utcákon, az utakon felszaporodott hó miatt. Kerékpárral sem volt lehetséges közlekedni. No nem azért, mert nem lehetett a kis utakon közlekedni, hanem mert lefújta az embert a szél a bicikliről. Több cserepet is lefújt a háztetőkről a szél, a hatalmas hótorlaszok több gépkocsit is betemettek, valamint több bejárati kapu sem állta a sarat az erős széllel szemben. Arról is hallottam, hogy néhány szomszédos településen nem volt víz meg áram, persze, őket is elzárta a hó a külvilágtól. Nagy fennakadások voltak a faluba vezető fő útvonalakon. Gyakorlatilag egyen lehetett valamennyire közlekedni, azon is csak azért, mert folyamatosan tisztították.

ELSZIGETELT FALU

A múlt hétvégén nem csak a már említett helyeken, hanem Zentagunarason is figyelemre méltó események játszódtak le. A polgárok összefogása gyümölcseként négy dialízises beteg kaphatott kezelést a topolyai kórházban annak ellenére, hogy a várost Zentagunarasról az utakon nem lehetett megközelíteni. A részletekről lapunknak Szecsei Kornél számolt be.

– Szombat délelőtt kaptam az információt, hogy be kellene szállítani négy embert a kórházba, mivel halaszthatatlan kezelésre szorulnak. Négy traktorral indultunk meg, hogy ha valaki elakad, akkor legyünk elegen, hogy ki tudjuk húzni. Nem is az útnak vágtunk neki, hanem a földeken keresztül indultunk meg, csak így lehetett megközelíteni Topolyát. Libasorban vezettünk végig a hóval borított földeken. Itt közel sem voltak akkora hótorlaszok, mint a faluban vagy a közutakon. Az autóúton várnunk kellett közel egy órát, mivel a rendőrség nem engedett be minket a városba. Topolya bejárata és az autóút között meglehetősen sokkoló látvány fogadott. Mindenfelé elakadt autók, buszok teherautók, katonák, tankok, helikopterek, hatalmas tűzoltókocsik... Lényeg, hogy a várakozás után sikerült beérnünk a kórházba. A betegek a kórházban is maradtak, mi pedig igyekeztünk mindent megvásárolni, amiből kifogytak a boltok, illetve a falu készletei. Visszafelé is hoztunk néhány, Topolyán rekedt falubelit. Körülbelül 4 óráig tartott az egész akció.