2024. április 25., csütörtök

Pocsékba ment a tej Bácsgyulafalván

Nem volt elég, hogy az idei első hó napokig fogságában tartotta Bácsgyulafalvát (Telecskát), hogy szakadozott az áramszolgáltatás, hogy se a kerényi, se a bácskossuthfalvi pékségek nem tudtak szállítani a faluba, hogy a betegszállítást csak óriástraktorral lehetett megoldani, hogy az útzárlat alatt álló településen egy ház is leégett, de még a kistermelők is ráfizettek a hóhelyzetre.

A tejtermelőkről van szó, név szerint Német Sándorról, ifj. Kabók Józsefről, Kerepesi Józsefről, Edelényi Máriáról, Kasza Dénesről, Gyömbér Ferencről, Varga Tiborról, Zsebedics Károlyról, Mirić Glišóról és másokról, akik leadták ugyan a tejet, de pénzt nem kaptak érte.

Az történt ugyanis, hogy a zombori Somboled tejföldolgozó január 31-étől nem vitte el a tejet a faluból, így a fölgyülemlett mennyiséget kénytelenek voltak kiönteni.

– Kétszer is szóltam az illetékeseknek, hogy küldjék a tejeskocsit, nincs a falu elzárva, de három nap múltával se nézett felénk senki, pedig már rendes ütemben folyt a közlekedés. A tej meg csak állt, végül megemelkedett a savfoka. Nem savanyodott meg, de a savfok magassága miatt nem kell a feldolgozónak – ecsetelte Makó Erzsébet, a Somboled telecskai fölvásárlási központjának vezetője. – Nem maradt más hátra számunkra, mint hogy kiöntsük a fölhalmozott mennyiséget.

Összesen 1035 litert kellett kidobniuk a telecskai termelőknek. Ha ezt a mennyiséget például a zombori piacon a jelenlegi árak mellett literenként értékesítik, 62 100 dinár üti a markukat, vagyis ennyitől estek el a tejfelvásárló néhány napos késlekedése miatt.