2024. április 23., kedd

Jobban kell teljesíteni ugyanazért a végeredményért

A VMSZ választási kampányának középpontjában a gazdaságfejlesztés, egzisztenciateremtés, uniós csatlakozás és egészségügy kérdései állnak majd

Átadta szombaton Belgrádban a Köztársasági Választási Biztosságnak a március 16-i rendkívüli parlamenti választásokon induló teljes, azaz 250 fős jelöltlistáját a Vajdasági Magyar Szövetség. A választási lista élén Pásztor Bálint, a párt köztársasági képviselőcsoportjának vezetője áll, a listaállítást 13 200 polgár támogatta kézjegyével rekordidő alatt az elmúlt valamivel több, mint három nap folyamán.

Tizenháromezernél is több aláírás gyűlt össze a listaállításhoz (Fotó: Ótos András)

Tizenháromezernél is több aláírás gyűlt össze a listaállításhoz (Fotó: Ótos András)

– Abban reménykedünk: ez a nagy számú aláírás annak a bizonyítéka, hogy a vajdasági magyar közösség tagjai méltányolják a bátor és felelősségteljes kiállást és politizálást, s bennünk látják ennek a feladatnak a megvalósulását – értékelte a lista átadását követően Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Az erőteljesnek tervezett kampányt vasárnap indította el a párt, miután a választási bizottság szombat este 11 713 hitelesített aláírással érvényesnek minősítette az átadott dokumentumokat, és 5-ös sorszám alatt felvette a listát a megmérettetésen indulók sorába. Pásztor elmondta, annyi szavazatot szeretnének kapni, amennyi elegendő lenne a jelenlegi parlamenti részvétel jövőbeni szavatolásához. Kérdésünkre, hogy mire fektetik a legnagyobb hangsúlyt a kampány során, elmondta, hogy a választási programba a klasszikusnak mondható, vajdasági magyarságot érintő kérdések mellett pár új elemet is bevontak, melyek a gazdaság fejlesztésére, az egzisztenciateremtés, a szociális és egészségügyi kérdésekre vonatkoznak. Folyamatosan jelen van az uniós csatlakozás ügye is, mely most különös fontossággal bír a csatlakozási tárgyalások elindulásával, tette hozzá, s az alkotmány kérdése, a nemzeti tanácsok jogállásának megszilárdítása is feladat lesz a következő négyéves időszakban. A kampány több helyszínen, több csapattal zajlik majd, mondta, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a következő egy hónap alatt mindenhova el tudjanak jutni. A többi magyar párt választási szereplésével kapcsolatban, s azok korábbi összefogásra való felhívásaival kapcsolatban azt közölte, most látszik, hogy ezek a mondatok azért hangzottak el, hogy szétverjék azt, ami még egyben van ebben a pillanatban.

– Ha komolyan gondolták volna ezeket a felhívásokat azok, akik kimondták, most nem hasadtak volna szét öten három irányba – húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy nehezebb lesz-e a mostani választás a két évvel korábbinál amiatt, hogy a várhatóan magas részvételi arány nagyobb számú szavazatot követel meg a természetes parlamenti küszön átlépéséhez a pártelnök elmondta, most többet kell elérni ugyanazért a végeredményért, de a VMSZ készen áll ennek az eredménynek a megvalósítására.

FELÜLVIZSGÁLNÁK AZ ALKOTMÁNYT

A pártnak 2007 óta egy folyamatosan bővülő csapata van jelen a szerbiai képviselőházban, melynek mindegyik tagja egy-egy adott területet fed le munkájával, mintegy árnyékminiszterként dolgozva – közölte Pásztor Bálint listavezető.

– A következő időszak nehezebbnek ígérkezik az elmúlt néhány évnél. Azt szeretnénk, ha a kormánytöbbség tagjaivá válhatnánk. Természetesen nem mindenáron, csupán akkor, ha fontos prioritásaink bekerülnek a leendő kormány programjába. Ezáltal az infrastruktúra-fejlesztésekre és más gazdasági célkitűzésekre is pénzt tudnánk juttatni, s azt hiszem, hogy a parlamenti jelenlétnek ez is egy fontos eleme a bátor és felelősségteljes elvszerű kiállás mellett.

Pásztor Bálint reményét fejezte ki, hogy a négyéves mandátum elején a parlament elé kerülhet a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása, melyet két alkalommal tűznének napirendre: először a megválasztás szabályai, másodszor pedig a hatáskörök módosulnának olyan értelemben, hogy tiszteletben tartanák az alkotmánybírósági döntést, de nem sérülnének a kulcsfontosságú hatáskörök. Reményét fejezte ki, hogy a vajdasági statútum kérdése is a parlament elé kerül az alkotmánybírósági döntés hatályba lépését megelőzően, s hogy a következő mandátum idején kezdetét veheti a jelenlegi alkotmány felülvizsgálatának a folyamata is.

VÁLTOZTATNI KELL A KÖZSZFÉRA ETNIKAI ÖSSZETÉTELÉN

Az európai integráció folyamata kétségkívül meg fogja határozni az előttünk álló éveket. Varga László képviselőjelölt szerint nagy kihívást jelent ez az időszak, hiszen a Magyarországgal szomszédos államokban élő magyar közösségek tapasztalata azt mutatja, hogy azokat a kisebbségi kérdéseket, melyeket az uniós csatlakozás pillanatáig nem sikerül megoldani, a tagfelvétel után már szinte lehetetlen lesz orvosolni.

– Ezért fontos, hogy aktív részesei legyünk a csatlakozási folyamatnak. A sok probléma közül az egyik legfontosabb a közszféra etnikai összetételének a kérdése, melynek tükröznie kell az állam nemzetiségi arányait, s mely alkotmányos tétel is egyben. Az Európai Bizottság partner kell legyen ennek a helyzetnek a megváltoztatásában. Horvátországban nem volt elég idő a gondnak a kezelésére, Szerbia esetében azonban tárgyalási logikát váltott az unió, s az e kérdéssel foglalkozó fejezet a tárgyalások elejétől azok lezárásáig nyitott marad – közölte Varga.

GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS CÉLKITŰZÉSEK

A mezőgazdaság területén az egyik legégetőbb problémát a szabad földvásárlás jelenti majd, mely az uniós tagállamok polgárait is megilleti 2017. szeptember elsejétől. Fremond Árpád elmondása szerint a VMSZ célja lesz némileg változtatni a helyzeten, még akkor is, ha a stabilizációs és társulási egyezményt már nem lehet korrigálni.

– El lehet fogadni egy olyan termőföldről szóló törvényt, mely megnehezítené a külföldiek számára a földterülethez jutást. Magyarországon láthattuk ennek példáját. Az vehetne földet, aki mezőgazdasággal foglalkozik, s lakhelyhez lehetne kötni magát a vételt. Egyelőre egyedül mi foglalkozunk a szerbiai parlamentben e kérdéssel, remélem, hamarosan partnereket találunk – jegyezte meg Fremond.

A párt választási programjának fontos elemeként a falugazdász-hálózat kialakítását és fejlesztését nevezte meg, mely a termelők idősödő rétegének nyújtana értékes segítséget.

Kovács Elvira képviselőjelölt közölte: a VMSZ fontosnak tartja, hogy mindenki egyforma egészségügyi ellátásban részesüljön függetlenül lakhelyétől. A következő időszakban azon dolgoznak majd, hogy javuljon a magyarlakta települések egészségügyi hálózata, de a szociális rendszer hatékonyságát is prioritásként kezelik, hisz a népességfogyás és elöregedés miatt az ma nem tud megfelelni az igényeknek.

Pék Zoltán fontosnak nevezte követni a korábbiakban definiált irányvonalakat, melyek a vajdasági hét százalék szavatolására, a tartomány finanszírozásáról szóló törvény mielőbbi elfogadására vonatkoznak. A VMSZ a vajdasági nagyberuházásokért is síkra száll továbbra is – tette hozzá.