2024. március 29., péntek

(Rá)fizet a Radosno detinjstvo(?)

Egymillió dináros kártérítést köteles kifizetni a szexuális zaklatás áldozatának

Szexuális zaklatásért elítélték Borislav Samardžićot, a Radosno detinjstvo egykori igazgatóját. A gyermekintézmény egymillió dináros kártérítést köteles kifizetni a szexuális zaklatás áldozatának.

Az Újvidéki Fellebbviteli Bíróság arra kötelezte a gyermekintézményt, hogy a Radosno detinjstvo fizesse ki a kártérítést. Az óvodákat tömörítő intézmény vezetősége kijelentette, ők Samardžićtyal fizettetik meg az összeget – jelentette a Vajdasági Rádió és Televízió. A Felső Bíróságon folytatott per dokumentációjában többek között az áll, hogy Samardžić 2010 szeptemberétől 2011. október 5-éig folyamatosan szexuálisan zaklatta Katica V. dolgozót. Tette ezt szóban, és rövid szöveges üzenetekben. A zaklatás következtében Katica V. egészségi állapota megromlott, és tartós károsodást szenvedett, amelyet orvosi leletek bizonyítanak.

A munkahelyi visszaélésekről Szerbiában nagyon ritkán születik elítélő döntés a bíróságokon. Az első hasonló eset 2012-ben történt, amikor Milenko Perovićot, az Újvidéki Egyetem Bölcsészeti Karának tanárát azzal vádolták meg, hogy többször megfenyegette Slobodan Sadžakovot, aki az asszisztense volt az egyetemen, majd megakadályozta a további foglalkoztatását. A bíróság ebben az esetben Sadžakovnak adott igazat, de ettől függetlenül, sohasem vették vissza az egyetemre.