2024. április 18., csütörtök

Jubilál a turijai kolbász

Harminc éve rendezték meg először a Turijai Kolbászfesztivált

Szabadka főterét ismét betöltötte a kolbász illata, ugyanis pénteken immár huszonötödik alkalommal rendezték meg városunkban a Turijai Kolbászfesztivált. A rendezvény keretében ezúttal is sor került egy kis jótékonykodásra, hiszen a szervezők az idén is ötven kilogramm kolbászt ajánlottak fel a rászorulóknak, azaz a Népkonyha felhasználóinak és a melegedőben tartózkodó hajléktalanok számára, melyet a Vöröskereszt képviselője vett át.

Milimir Vujadinović, a város szociális ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, a város támogatja ezt a rendezvényt, mely egyszerre népszerűsíti a jótékonykodást, a Turijai Kolbászfesztivált és városunkat is.

Miodrag Varo, a szabadkai Vöröskereszt szakmunkatársa vette át az ötven kilogramm kolbászt, megköszönve a felajánlást, melyről egy évben sem feledkeznek meg a szervezők.

- A Népkonyhán minden nap ezerszáz rászoruló ebédel, a melegedőben pedig jelenleg tizenhat személy tartózkodik. Az ötven kiló kolbászból készített ételből mindkét helyre jutni fog, azzal, hogy mintegy száz kilogramm húsra van szükségünk egy teljes napi adag megfőzéshez, hogy a Népkonyha mind az ezerszáz felhasználójának jusson étel, így a kolbászmennyiség a szükséges napi mennyiség felét teszi ki, ennek ellenére nagyon hálásak vagyunk érte – mondta a Vöröskereszt szakmunkatársa.

A Szabadkán lezajló kolbászfesztivál egyfajta beharangozója a harmincadik Turijai Kolbászfesztiválnak, melyre február 21-e és 24-e között kerül sor a Szenttamás melletti Turiján.

Pénteken Željko Bogoljević, a szenttamási képviselő-testület elnöke is Szabadkára látogatott, hiszen erre a városra a turijai kolbászkészítők igazi házigazdaként tekintenek, mely nagyon régóta otthont ad ennek a rendezvénynek.

- A kolbászfesztivál az elmúlt harminc évben nagyon sok helyen vendégeskedett, azonban Szabadkán, Zomborban és Újvidéken ez a kivételes együttműködés immár huszonöt éve tart és reméljük, a jövőben is jelen lehetünk a városukban – mondta  Bogoljević Željko.

Miroslav Medurić, a Turijai Kolbászfesztivál szervezőbizottságának elnöke a jubileummal kapcsolatban elmondta, Zomborban, Újvidéken és Szabadkán minden évben egy bizonyos mennyiségű kolbászt adományoznak a rászorulóknak, egyben népszerűsítik a kolbászfesztivált, melyen az emberek megkóstolhatják a frissen sült kolbászt és friss száraz kolbászt vásárolhatnak. Mint elmondta, a turijai kolbász titka a hús minőségében van, és a són, pirospaprikán, őrölt borson kívül nem tartalmaz egyebet, azaz semmilyen adalékanyagot, s ettől olyan finom.

-A központi rendezvényünk február 21-én veszi kezdetét, ahol tavaly elkészítettük a világ leghosszabb kolbászát, mely bekerült a Guinness rekordok könyvébe, az idén pedig arra készülünk, hogy megdöntsük saját rekordunkat és egy méterrel hosszabb kolbászt készítsünk a tavalyinál, azaz egy 2030 méteres kolbászt. Ehhez pedig mintegy harminc, nagyjából kétszázhatvan kilós kocát kell levágni – árulta el Medurić, hozzátéve, már levédették a fesztivál logóját és szeretnének hamarosan egy feldolgozóüzemet nyitni, ahol csak kolbászt gyártanának. Ez egyben néhány munkahelyet is jelent, és lehetőség lesz, egész évben turijai kolbász vásárlására.