2024. április 24., szerda
SZOCSI 2014

Megkezdődött a XXII. téli olimpia

Pénteken 17.14-kor (helyi idő szerint 20.14-kor) az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a szocsi téli olimpia. A XXII. téli ötkarikás játékok kezdő ceremóniájára a Fisht Olimpiai Stadionban, 40 000 néző előtt került sor. Az ünnepségen köszöntötte a 87 ország 2900 versenyzőjét Vlagyimir Putyin orosz elnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is – a ceremónián Magyarországot Áder János, Szerbiát Tomislav Nikolić köztársasági elnök képviselte.

A síugrópályát imitáló fáklya (Fotó: Beta/AP)

A síugrópályát imitáló fáklya (Fotó: Beta/AP)

A sportolók felvonulása a szokásoknak megfelelően a görögökkel kezdődött és a házigazda oroszokkal zárult, a magyar zászlót a gyorskorcsolyázó Heidum Bernadett, a szerb lobogót a sílövő Milanko Petrović vitte.

Az orosz történelem több alakját és eseményét feldolgozó látványos műsorban több száz táncos vett részt. Az olimpiai lángot Marija Sarapova exvilágelső teniszezőnő vitte be a stadionba, majd Jelena Iszinbajeva, Alekszandr Karelin és Alina Kabajeva kezén át vándorolt a műkorcsolyázó Irina Rodnyinához, ő pedig a háromszoros olimpiai bajnok hokilegendával, Vlagyimir Tretyakkal közösen meggyújtotta a síugrópályát imitáló fáklyát, amivel hivatalosan is kezdetét vette a világ eddigi legdrágább olimpiája.

A megnyitóról készült képgalériát ITT tekithetik meg.

A HÓDESZKÁSOKÉ AZ ELSŐ ÉREM

Majd csak a végén derül ki, hogy az orosz vágyaknak és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, valamint a sportbarátok milliói elvárásainak megfelelően a péntek este Szocsiban megnyitott lesz-e minden idők legjobb olimpiája, vagy pedig a nyugati országok okkal vagy ok nélkül szőrszálhasogató kommentátorainak lesz igaza, miszerint nagy leégés következik, amiért az oroszokra olimpiát eleve nem lett volna szabad bízni. Egészen bizonyos, hogy mindkét álláspont a túlzáson alapul, hisz sok minden máris azt sugallja, hogy ennél jobb olimpia volt már nem is egy, de a borúlátó jóslatok beteljesülése is csak abban az esetben következhetne be, ha az orosz biztonsági szolgálat csődöt mond, és olyasmi történik, amit semmiképpen sem óhajtunk látni.

Szombaton folytatódnak a csütörtökön már megkezdett versenyek, és öt számban érmeket is osztanak. Elsőként a hódeszka férfi lejtő stílusa legjobbjai állhatnak dobogóra, majd a női sífutók első számának, a férfi gyorskorcsolya 5000 méteres távjának, a sílövők 10 kilométeres sprintjének, végül a síakrobatika női moguljának győztesei vehetik át a trófeákat. Szombaton lép fel az első szerb és magyar is, méghozzá mindkettő a sílövészet első számában. A szerbek közül a megnyitón zászlóvivő Milanko Petrović indul a 10 kilométeres sprintben, és ebben érdekelt Gombos Károly is.

Az USA–Finnország és Kanada–Svájc mérkőzésekkel kezdődik a nyolcas mezőnyű női jégkorongtorna, vasárnap pedig a Svédország–Japán és Oroszország–Németország meccsek következnek. Szánkózásban a férfi egyes első két futamát rendezik meg, műkorcsolyázásban elérkezünk a csapatverseny feléig, vagyis a jégtánc és női egyéni kötelező programja lesz műsoron azt követően, hogy a sportpáros és a férfi egyes után az oroszok vezetnek Kanada és Kína előtt. A síugrók a normálsáncon tartják meg a selejtezőt, vasárnap pedig az érmekért csatáznak. Vasárnap további hét éremosztás lesz, amelyek közül a legnagyobb érdeklődésre mindenképpen a férfi lesiklás tarthat igényt, Magyarországon pedig Szőcs Emőke sílövő rajtját várják a 7,5 kilométeres sprintben.