2024. április 20., szombat
TÉLI OLIMPIA – SZOCSI 2014

Ammann lehet az első ötszörös síugró olimpiai bajnok

A női hódeszka és a szabadstílusú sí selejtezőivel, valamint a műkorcsolya csapatversenyének férfi és páros rövidprogramjával tegnap elkezdődött az oroszországi Szocsiban a XXII. Téli Olimpia, amelynek a megnyitóját ma rendezik közép-európai idő szerint 17.14-től. Szocsiban 85 ország több mint 3000 sportolója lép fel 15 sportágban.

Az biztos, hogy ez lesz minden idők legdrágább olimpiája (51 milliárd dollár), ahogyan az is, hogy az olimpiák történetében a legtöbb biztonsági ember is Szocsiban dolgozik majd: minden egyes sportolóra átlagosan 26 biztonsági jut.

Sokak szerint igen szokatlan látványt nyújt a tengerparton a központi olimpiai falu a sok pálmafával és kerékpárral. A havas-jeges sportok űzői valószínűleg még sosem részesültek ilyen elhelyezésben az olimpiákon, elvégre rendre hideg, zord időjárás és rengeteg hó jellemzi ezeket az eseményeket. Azonban nincs ez így Szocsiban, a Fekete-tenger partján és a Kaukázus lábánál fekvő oroszországi városban, amely híres üdülőhely. A jeges versenyhelyszínektől pár száz méterre lévő, tengerparton épült olimpiai faluban a pálmafák képviselik a növényeket, és egész héten szabadon biciklizhettek a sportolók, ugyanis hónak nyoma sincs, sőt, inkább szikrázó napsütés, amolyan tavaszias időjárás uralkodott egész héten a környéken.

Az is beszédes adat, hogy szinte minden második orosz korrupciót sejt a szocsi téli olimpiai beruházások mögött – derült ki a Levada Központ orosz közvélemény-kutató intézet legfrissebb felméréséből, amelyet egy független orosz hírportál ismertetett csütörtökön. A válaszolók 47 százaléka az oroszországi olimpia megrendezésére fordított, eddig sohasem tapasztalt hatalmas költségeket a korrupcióval magyarázza. 34 százalékuk szerint a létesítményeket kivitelező cégek kapzsisága és becstelensége miatt rúgtak a költségek ilyen magasra.

A Vedomosztyi című orosz napilap tudomása szerint a szocsi téli olimpiára 1500 milliárd rubelt költött az orosz kormány. A Levada Központ kutatói által megkérdezett oroszok 38 százaléka szerint a téli olimpiára is csak azért volt szüksége az országnak, hogy elverje a pénzt. 17 százalékuk úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin államfő és az orosz hatalom megítélésének javítása miatt volt fontos a játékok megrendezése. 15 százalékuk ítélte meg úgy, hogy a turisták Szocsiba csábítása miatt rendezik meg az olimpiát a Fekete-tenger partján lévő üdülővárosban. A közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezettek elenyésző, 7 százaléka biztos abban, van esély a visszaéléseket elkövető személyek felelősségre vonására. A kérdésre az „inkább nincs” választ 37 százalék jelölte meg. Az oroszországi felmérésben részt vevők majdnem egynegyede tartja a téli olimpia megrendezését Oroszország számára tiszteletre méltó feladatnak, amely a sport fejlődését és a nemzetek összefogását segíti elő.

A megnyitóünnepség közép-európai idő szerint 17 órakor kezdődik, majd szombaton folytatódik a versenyműsor, és február 23-án ér véget.

Szerbiát öt sportágban 8 versenyző képviseli (Nevena Ignjatović, Marko Vukičević, Milanko Petrović, Rejhan Šmrković, Ivana Kovačević, Nina Micić, Vuk Rađenović, Aleksandar Bundalo), míg Magyarországnak öt sportágban 16 képviselője lesz (Béres Bence, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Konya Zsófia, Lajtos Szandra, Nagy Konrád, Szabó Milán, Simon Ágnes, Szőcs Emőke, Gombos Károly, Miklós Edit, Berecz Anna, Farkas Norbert).

A svájci Simon Ammann lehet az első ötszörös olimpiai bajnok síugró, ha vasárnap megnyeri a normálsánc döntőjét a szocsi játékokon. Ammann eddig négyszer diadalmaskodott, ő a normál-, valamint a nagysánc címvédője, és 2002-ben szintén ezekben a számokban nem talált legyőzőre.

A szocsi mezőnyben az osztrák Thomas Morgenstern háromszoros, honfitársa, Andreas Kofler kétszeres olimpiai bajnok. Szocsiban három számban hirdetnek győztest a férfi síugróknál: egyéniben két sáncon és a csapatversenyben nagysáncon. Ammann szintén rekorder lenne sportágában, ha harmadszor is sikerülne dupláznia.

Az osztrák Gregor Schlierenzauer 2010-ben mindhárom számban dobogós volt, és ha ismét ilyen bravúrt visz véghez, akkor ő is történelmet ír, mert még senki sem volt két olimpián háromszor is érmes a sportágban.

Hat olimpiai érme még egyetlen síugrónak sincs, Ammann (4 érem) mellett Morgensternnek (3), Koflernek (3) és Schlierenzauernek (3) van esélye erre. A csúcsot a finn Matti Nykänen tartja öt dobogós hellyel.

A nemzetek rangsorában Finnország vezet tíz olimpiai síugró-aranyéremmel. A norvégoknak kilenc, az osztrákoknak hat első helyük van.