2024. április 19., péntek

Ellenzéki kampány a sárdobálás jegyében

Boris Tadić állítólag mégis úgy döntött, hogy még a választások előtt bejegyezteti az Új Demokrata Pártot

A Köztársasági Választási Bizottság szerda este megerősítette a Szerbiai Szocialista Párt–Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja–Egyesült Szerbia választási listát. Az Ivica Dačić–Szerbiai Szocialista Párt–Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja–Egyesült Szerbia elnevezésű lista második helye Milan Krkobabićot, a SZENYP alelnökét, a harmadik hely Slavica Đukić-Dejanovićot, az SZSZP alelnökét, a negyedik hely pedig Dragan Markovićot, az ESZ elnökét illeti meg. A koalíció listáját több mint 30 ezren támogatták. Ez a második megerősített választási lista, így a szavazócédulákon a kettes sorszám alatt találják majd a szavazók. Az egyes sorszám a Szerb Haladó Pártot illeti meg.

A Szerbiai Demokrata Párt pedig csütörtökön adta át Tudom, hogy kinek hiszek elnevezésű választási listáját, amelynek vezetője Vojislav Koštunica pártelnök. Mint azt Koštunica kifejtette: aki erre a listára szavaz, az Szerbia semlegességét támogatja, ami szabadságot biztosít az országnak. A kizárólag az Európai Unióra támaszkodó politika nem jó, véli Koštunica.

Eközben Boris Tadić, a majdan bejegyzendő Új Demokrata Párt első embere, a szerdán Újvidéken megalakított, polgári beállítottságú pártokból felálló csoportosulás vezetője kifejtette: lépésével nem ő mért végzetes ütést az ellenzékre, az már egyébként is törékennyé vált visszás politikája miatt, valamint amiatt, hogy nem értette meg az ellenzéki létből eredő feladatokat.

– Sőt, lépésemmel megmentem az ellenzék ötletét. Megmentem az ellenzéket az egyszólamúságtól. Ki kínált nyíltan együttműködést Aleksandar Vučićnak? Čedomir Jovanović vagy én? Vajon Dragan Đilas akkor is tárgyalna Vučićtyal a „Belgrád víziváros” (Beograd na vodi) projektumról és egyéb más együttműködési tervekről, ha nem váltották volna le, mint polgármestert? Đilas és Jovanović vádjai értelmetlenek, ezeket a vádakat saját maguk irányába kellene megfogalmazniuk. Emiatt a magatartás miatt oda jutottunk, hogy vagy az SZHP-re szavazhatnak az emberek, vagy senkire – nyilatkozta Tadić.

Bár néhány nappal ezelőtt Tadić még kijelentette, hogy az idő rövidsége miatt a választások előtt nem alapítja meg pártját, csütörtökön már azt mondta, hogy hamarosan bejegyezteti az ÚDP-t.

Ami a majdani ÚDP köré tömörülő választási koalíciót illeti, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Sandžaki Demokrata Akciópárt, az Együtt Szerbiáért, a Horvát Független Lista, a Zöld Környezetvédelmi Párt – PO Vajdasági Zöldek és az Együtt Vajdaságért vezetői elvben már szerdán megállapodtak arról, hogy közösen indulnak a március 16-ai választásokon, a hét végéig pedig formálisan is megalakítják a választási koalíciót. Tadić állítólag a Mlađan Dinkić vezette Szerbia Egyesült Régióit is a koalícióban szeretné látni, ezzel azonban egyelőre Nenad Čanak, a VSZL elnöke nem ért egyet. A bejegyzés előtt álló ÚDP részéről nem megerősített információk szerint Miki Rakić, Tadić egyik jobbkeze tárgyal Dinkićtyel.

Nenad Konstantinović, aki csütörtökig a Demokrata Párt tisztségviselője volt, azzal indokolta kilépését a pártból, hogy az ÚDP megalakításában kíván részt venni. Konstantinović szerint az ÚDP és a köré tömörülő választási koalíció azok számára jelent majd alternatívát, akik 2012-ben elmentek szavazni, ám időközben csalódtak, és ezúttal senkire nem adnák le a voksukat. A felmérések szerint nagyjából 500 ezer szavazati joggal rendelkező polgár esik ebbe a csoportba, tette hozzá Konstantinović.

Az is kiderült, hogy a DP a Zoran Živković vezette Új Párttal, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségével, az Összefogás–Szerbiai Szakszervezetek Egyesülésével, a Gazdag Szerbiával, valamint értelmiségiekkel, emberi jogi aktivistákkal közösen állít listát. A DP elnöksége reményét fejezte ki, hogy a DP köré tömörülő koalíció mindenki számára alternatívát kínál majd fel, akinek elege lett a megtévesztésből és az egyszólamúságból. Aida Ćorović, Novi Pazar-i emberi jogi aktivista is a DP listáján indul a választásokon. Ćorović úgy véli, hogy továbbra is a DP az egyetlen erős ellenzéki párt.

– A DP ellen folyamatban lévő bulvárhadjárat azokra a lejárató kísérletekre emlékeztet, amelyek Zoran Đinđić idejében voltak jellemzőek. Ez a legjobb mutatója annak, hogy milyen állapotban van jelenleg a szerbiai társadalom. Azért támogatom a DP-t, mert meg vagyok róla győződve, hogy kiváló embereket tömörít, és mert ez a párt indította el Szerbia európai integrációs folyamatát – fogalmazott közleményében Ćorović.

Azok a pártok és koalíciók, amelyek állami pénzből kívánják fedezni a kampány költségeit, nagyjából 80 ezer euró értékben kötelesek letétet előteremteni. Ennek nem kötelező készpénznek lennie, banki garancia is megfelel letétként. A Večernje Novosti értesülései szerint az idén is sokan lesznek azok a politikusok, akik személyes vagyonukra tesznek majd jelzálogot.

Azok a pártok és koalíciók, amelyek részt vesznek a választásokon, 160,5 millió dinár költségvetési pénzen osztozkodhatnak majd, a választási küszöböt átlépők pedig 642 millió dinárt osztanak meg egymás között.

Az Összefogás–Szerbiai Szakszervezetek Egyesülése azért állt a DP mellé, mert a választásokat követően részt kíván venni a munkaügyi törvényt átdolgozó szakértői testületben. Aleksandar Vučić ügyvezető kormányhelyettes és Rasim Ljajić ügyvezető munkaügyi miniszter csak az úgynevezett „örökös reprezentatív szakszervezetekkel” tárgyal ebben a témában, áll a szakszervezeti csoportosulás közleményében.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke pedig kifejtette: pártja azért indul a választásokon, hogy megelőzze Tadić és Đilas pártjait, valamint hogy megsemmisítse Dačić Szerbiára nézve káros zsarolási erejét.

– Azért indulunk a választásokon, hogy győzedelmeskedjünk. Számunkra a diadal lehetőség, hogy komolyan tárgyaljunk arról a politikáról, amelyet a kormányban szeretnénk gyakorolni. A LDP már eddig is minden köztársasági választás során megerősödött. Jobb eredményt kívánunk elérni Dačićnál, hogy többé nem zsarolhassa Szerbiát. Dačić már Koštunicát és Tadićot is becsapta, el kívánjuk tőle ragadni ezt az erőt – magyarázta Jovanović.

A Szerb Radikális Párt is bízik a választási sikerben, főleg csütörtök óta, amikor Nemanja Šarović alelnök úgynevezett testvéri nyilatkozatot írt alá Mladen Obradovićtyal, a betiltott klerofasiszta Obraz vezetőjével. Šarović ezután leszögezte: az idei választások legnagyobb meglepetése az SZRP lesz, mert biztosan visszajut a Szerbiai Képviselőházba.