2024. április 19., péntek

A rács mögül kampányol

Oliver Ivanović polgármesterjelölt marad annak ellenére, hogy egy hónapos vizsgálati fogságát tölti

Február 23-án megismétlik a polgármester-választást Kosovska Mitrovica északi, többségében szerbek lakta részében, mivel a Srpska választási lista előző szavazás során győzelmet aratott jelöltje, Krstimir Pantić nem volt hajlandó aláírni a Koszovó államiságának szimbólumait is tartalmazó dokumentumokat, nem akart ekképp hivatalba lépni. A szóban forgó koalíció most Goran Rakićot jelölte az újabb megmérettetésre. Az előző polgármester-választások másik jelöltjét, Dimitrije Janićijevićet, az Önálló Liberális Párt képviselőjét január közepén meggyilkolták saját háza előtt. Egy automata gépfegyverből adtak le rá több lövést is, a kórházban már semmit sem tudtak tenni az orvosok. Oliver Ivanović a Szerbia, Demokrácia, Igazság Polgári Kezdeményezés polgármesterjelöltjeként indult az előző választásokon. Az előző hónap végén tartóztatták le háborús bűnök és gyilkossági ügyekben való bűnrészesség gyanúja miatt, s egy hónapig tartó vizsgálati fogságot rendeltek el ellene.

A gyanú szerint 1999-ben és 2000-ben követte el koszovói albánok ellen a szóban forgó bűncselekményeket a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának volt államtitkára. A hivatalos Belgrád többször kérte az EULEX-et arra, hogy tegye lehetővé Ivanović számára a szabad lábon történő védekezést, a misszió azonban mindeddig nem mutatott hajlandóságot ezeknek a kéréseknek a teljesítésére. Időközben a háborús bűnökkel vádolt más észak-koszovói személyeket is letartóztattak. A pristinai Fellebbviteli Bíróság döntése most már végleges: Ivanovićnak előzetes letartóztatásban kell maradnia február 27-éig, ahogyan arról a koszovói szervek korábban döntést is hoztak. A bírósági indoklás szerint fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsított megszökik, vagy megfélemlíti a tanúkat.

TÖRVÉNYES AKADÁLYOK NINCSENEK

A bírósági döntést követően az SZDI Polgári Kezdeményezésnél közölték, hogy Ivanović továbbra is polgármesterjelölt marad, annak ellenére, hogy a szavazást négy nappal kiszabott fogsága idejének lejárta előtt tartják meg. Nebojša Vlajić, a gyanúsított ügyvédje is arról számolt be, hogy védence nem kíván változtatni politikai szerepvállalásán és választási programcéljain sem. Semmilyen törvényes akadályai sincsenek annak, hogy Ivanović induljon a polgármester-választásokon, közölte az ügyvéd, s hozzátette, hogy mindenki ártatlannak számít addig a pillanatig, amíg annak ellenkezője be nem bizonyosodott. Ksenija Božović, az SZDI tagja arról beszélt a médiának, hogy a választási kampányba február 10-én kapcsolódik majd be a polgári tömörülés, s a kampányt a szervezet által megbízott tagok vezetik majd Ivanović nevében. Božović arra is kitért, hogy amennyiben jelöltjük győz a voksolás során, úgy ki tud majd jönni a börtönből az eskütételre, s kinevezheti helyettesét.

Időközben olyan médiaspekulációk is napvilágot láttak, melyek szerint Oliver Ivanović letartóztatása csak arra szolgál, hogy bosszúvágyat keltve az észak-koszovói szerbekben szavatolja felülkerekedését a Srpska jelöltjén. Ezeket a feltételezéseket nem kívánta kommentálni az SZDI tagja, annyit közölt csupán, hogy Ivanović esetéről nem tárgyaltak sem az említett szerb, sem más albán pártok képviselőivel. Elismerte, hogy ellenlábasaik nem mutatnak túl nagy hajlandóságot arra, hogy segítsenek Ivanovićnak önállóan, vagyis egyenlő feltételek mellett lefolytatni a kampányt, nem szálltak ugyanis eléggé síkra szabadon engedése mellett. A polgárok csoportja szerint magának a letartóztatásnak is politikai háttere van.

NINCS SZÜKSÉG BOJKOTTRA

A Danas napilapnak adott nyilatkozatában Marko Knežević, a Srpska lista választási stábjának tagja elmondta, hogy nem fontolgatják a megismételt polgármester-választások bojkottját Ivanović letartóztatása miatt, mert rendkívül fontosnak tartják, hogy Mitrovica élére szerb polgármester kerüljön minél rövidebb időn belül. Emlékeztetett arra, hogy jelöltjük támogatásáról biztosította a szerb kormány azon kérését, hogy Oliver Ivanović szabad lábon védekezhessen. Maga is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az albán pártokkal nem egyeztettek.

A két szerb lista jelöltje mellett a mitrovicai választásokon indul két albán párt képviselője is. Musa Miftari a Koszovói Demokratikus Liga (LDK) jelöltjeként, Florent Azemi pedig a Koszovói Demokrata Párt (PDK) jelöltjeként vesz részt az erőpróbán.