2024. április 26., péntek

Tartományi jótállás gabonatárolók építésére

A kis- és középtermelők négy bank hitelkínálata között választhatnak

A Tartományi Jótállási Alap négy, Vajdaságban is működő pénzintézettel, a belgrádi székhelyű Kereskedelmi Bankkal, az Intesa Bankkal, a Credit Agricole Bankkal és a niši AIK Bankkal írt alá tegnap együttműködési szerződést hosszú távú hitelek folyósítására gabonatárolók beszerzésére. A Jótállási Alap erre a célra 200 millió dináros tőkét irányozott elő. A szerződéskötés résztvevőit jelenlétével megtisztelte Bojan Pajtić tartományi kormányfő is.

– A tartományi kormány és a tartományi Jótállási Alap közös programja azt a célt szolgálja, hogy kis- és középtermelőink ne legyenek, mint eddig, a gabonakereskedők kénye-kedvének kitéve, és terményüket saját tározókban raktározhassák. Ez többszörös előnyt is jelent – mondta Bojan Pajtić.

– Tekintettel arra, hogy saját tározók birtokában nem kényszerülnek terményeiket közvetlenül a betakarítás után a felvásárlóknak átadni, ezzel versenyhelyzetbe kerülnek értékesítés során a magasabb értékesítési ár elérésében. A másik fontos hozadéka, hogy a beruházás a termelőket önszerveződésre és társulásra kényszeríti, hiszen kifizetőbb ha több gazda közösen ruház be és terményeik együtt kerülnek a piacra.

A tartományi kormány hozzájárulásával a fejlesztési alapokon és a technológiai fejlesztési programokon keresztül immár száznál is több efféle tárolót sikerült Vajdaság területén felépíteni. A Garanciaalap legutóbbi akciója is ennek a célkitűzésnek része.

– A hitelvonal a kis- és középtermelői réteget célozta meg, éppen azokat, akiknek terményfeleslegük van, de tárolási lehetőségek híján kénytelenek a felvásárlóknak átadni, akik viszont helyzetükkel visszaélve önkényes árat fizetnek a gabonáért. Ha a gazdáknak is tárolhatnák otthon a gabonát, megfelelőbb piaci feltételek mellett értékesíthetnék terményeiket – mondta Goran Vasić, a Tartományi Jótállási Alap igazgatója.

A Garanciaalap pályázatán a Vajdaság területén bejegyzett mezőgazdasági termelők indulhatnak. A hitel hétéves időtartamra igényelhető, és a kérelmező a változó vagy a fix kamatozási mód közül választhat. Az első induláskor 6,75 százalék éves szinten (amely euroliborhoz kötött, és félévente hangolják össze az euró árfolyamával), az állandó kamat pedig a hitel utolsó részletének törlesztéséig 7,5 százalékos marad. Ez a kétféle kamatláb a bankok közötti versengésre ad lehetőséget, ami azt jelenti, hogy a hiteligénylők akár az említetteknél kisebb kamattal is hozzájuthatnak a bankkölcsönhöz. A türelmi időt két évben határozták meg. A legkisebb igényelhető összeg 5000, a legnagyobb 150 000 euró – mondta Vasić.

A pályázat a hétvégén nyílt meg. A hitelek iránt érdeklődök bővebb tájékoztatást a Vajdasági Jótállási Alap honlapján és az említett négy pénzintézet legközelebbi kirendeltségeiben kaphatnak.