2024. április 19., péntek

Nyírják a netet

A török parlament elfogadta az internet ellenőrzésének szigorítását

A török parlament az internet ellenőrzését szigorító törvénymódosításokat fogadott el szerda éjjel. Az új szabályozás ellen több nemzetközi szervezet, az EU és török politikai pártok egyaránt felemelték a szavukat.

Az új törvényszöveg mindenekelőtt lehetővé teszi, hogy a kormány távközlési hatósága bírósági döntés nélkül blokkolja azokat az internetes oldalakat, amelyek „veszélyeztetik a magánéletet”, illetve „diszkriminatívnak vagy sértőnek” ítélt tartalmakat tesznek közzé. A jogszabály emellett arra kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy két évig őrizzék meg a világhálót használók tevékenységének adatait, s azokat kérésre a hatóságok rendelkezésére bocsássák, az érintettek értesítése nélkül.

Az egyik kormánypárti honatya egyéni indítványaként beterjesztett salátatörvényt az ellenzékkel folytatott több órás heves vita után szavazták meg a parlamentben abszolút többséggel rendelkező Igazság és Fejlődés Pártjának képviselői. Az ellenzéki felszólalók közül a vitában többen elítélték azt a „cenzúrát”, amelyet Erdoğan 2002 óta hatalmon lévő iszlám konzervatív kormánya az országra kényszerít.